Hlavní obsah

Subway předčila McDonald’s, má nejvíce fastfoodů na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Subway se podle počtu restaurací stala největším provozovatelem fastfoodů na světě. Odsunula tak na druhou příčku svého dlouholetého rivala McDonald’s, který je rovněž ze Spojených států. Na americkém trhu je Subway podle tohoto měřítka největší už od roku 2002, nyní jí prvenství patří i celosvětově.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ze záznamů určených pro burzovní orgány v USA vyplývá, že Subway měla na konci loňského roku v celém světě 33 749 restaurací. McDonald’s v podobných záznamech uvedl, že na konci loňského roku měl 32 737 restaurací s rychlým občerstvením.

„V poslední době rychle expandujeme,“ podotkl marketingový ředitel organizace Franchisee Advertising Fund Trust Tony Pace, kterou Subway zastřešuje. Organizace sdružuje vlastníky licencí k provozu restaurací. Subway funguje výhradně jako franšízový podnik, zatímco restaurace McDonald’s má zčásti ve vlastnictví firma, zčásti vlastníci licencí.

Pace poznamenal, že Subway vděčí za svůj úspěch právě tomu, že funguje na principu franšíz. Firma vsadila na menší restaurace, na jejichž provoz nepotřebuje tolik peněz. Přísně hlídá náklady a důraz klade na marketing a reklamu. Subway se v poslední době zaměřuje hlavně na zahraniční trhy, kam směřuje i konkurence.

Tržby má McDonald’s stále nejvyšší

Přestože McDonald’s přišel o prvenství světové jedničky mezi fastfoody z hlediska počtu restaurací, které provozuje, zůstává jedničkou z hlediska tržeb. Ty za poslední fiskální rok dosáhly zhruba 24 miliard dolarů (přes 414 miliard korun).

Firma Subway, která sídlí v Milfordu ve státě Connecticut, není veřejně obchodovaným podnikem jako McDonald’s. Své finanční výkazy nemusí předkládat veřejnosti. List The Wall Street Journal ale uvedl, že Subway měl za poslední rok tržby asi 15,2 miliardy dolarů (více než 262 miliard korun). Vlastníkem řetězce Subway je soukromá společnost Doctor’s Associates.

V Česku působí Subway od roku 2004 a nyní zde provozuje jedenáct fastfoodů. Letos chce v ČR otevřít až čtyři další restaurace a novým partnerům dát 12 franšízových licencí. McDonald’s otevřel svou první restauraci v Česku v roce 1992, nyní jich má 85.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám