Hlavní obsah

Důchodová reforma je jen záminkou pro zvýšení daní, říká expert

Právo, Jakub Svoboda

Bývalý expert VV pro důchodovou reformu Pavel Rusý řekl v rozhovoru pro Právo, že nově navrhovaný důchodový systém bude horší, než systém stávající. Zároveň si myslí, že zvýšený výběr DPH nebyl pro ODS a TOP 09 nástrojem řešení důchodové reformy, ale naopak důchodová reforma se stala záminkou pro zvýšení daní.

Článek

Jak se Vám zamlouvá nápad vlády spojit důchodovou reformu se sjednocením sazeb DPH na dvaceti procentech?

Vůbec. Osobně mám pocit, že zvýšený výběr DPH nebyl pro ODS a TOP 09 nástrojem řešení důchodové reformy, ale naopak důchodová reforma se stala záminkou pro zvýšení daní. Příznačné je, že DPH se řešilo jako první a to podstatné – řešení demografické stability – jako poslední.

K čemu je vlastně oněch sedm výjimek u potravin? Jakou část spotřebního koše většiny rodin vlastně představují?

Na mě to působí jako zoufalé politické gesto, bohužel. Týká se jen zhruba 2 až 3 procent spotřebního koše podle typu domácnosti a příjmu. Je třeba ale vidět, že v ČR jsou služby, které dani z přidané hodnoty nepodléhají vůbec, např. finanční a pojišťovací služby.

Tím získávají významnou konkurenční výhodu, protože investice na finančním trhu využívají řady daňových výjimek a přímých podpor – kromě nulové DPH i úlevy na dani z příjmu, neexistence daně z převodu, neexistence daně z držení kapitálu – pokud to porovnáte s trhem nemovitostí, který je zatížen maximem daní se snahou je dále zvyšovat, pak tento systém vyloženě nahání lidi do zajišťování se na stáří na virtuálním finančním trhu místo reálném trhu nemovitostí.

Budou podle Vás kompenzace navrhované vládou pro sociálně slabší rodiny dostatečné?

Pro sociálně slabší rodiny ano. Ne pro rodiny s vyššími příjmy a dětmi.

Proč by si vlastně lidé měli začít spořit v soukromých fondech? Vládní politici říkají, že jinak to nejde, že na důchody prostě nebude.

Považuji toto tvrzení za nejškodlivější a nejzákeřnější mýtus o důchodech. Pokud vysoce postavený politik pan Gazdík z TOP 09 tvrdí, že by lidé měli důchody 3500 Kč a že místo dvou pracujících na jednoho důchodce bude jeden pracující živit jednoho důchodce, tak to nelze hodnotit jinak než jako hrubou neznalost nebo záměrné strašení lidí.

Bohužel seriózních informací je jako šafránu. A naprosto mě šokovalo, že tyto bludy sdílejí i vrcholní představitelé, kteří se účastní jednání tripartity.

Další, a to už vnímám téměř jako podvod, je úleva zaměstnavatelům o 20 mld. korun ročně díky zrušení příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a úrazové pojištění. To s důchodovou reformou nemá vůbec nic společného. Tento výpadek v příjmech státu se projeví buď tím, že každý člověk v ČR odvede o další 2000 korun ročně více na DPH nebo se významně sníží podpora v nezaměstnanosti.

Nadále už nepůsobíte v pozici hlavního experta Věcí veřejných (VV) pro důchodovou reformu. Proč?

Nastavil jsem si hranici, za kterou je už má oficiální účast ve vyjednávání nepřijatelná. Tou hranicí bylo, je a bude, že situace po reformě nebude horší než před reformou. Při posledním jednání ekonomických ministrů tato mez padla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám