Hlavní obsah

Benzín v Česku přepisuje rekordy, je nejdražší v dějinách

Novinky, pit
Praha

Ceny benzínu kvůli drahé ropě vystoupaly u tuzemských stanic na rekord, jaký nemá obdoby. Podle společnosti CCS stojí litr Naturalu 95 v průměru 33,89 Kč, v uplynulém týdnu podražil o 57 haléřů. Rovněž cena nafty stoupla o 51 haléřů na 33,30 Kč za litr. Podle serveru ceskybenzin.cz se někde Natural 95 prodával i za 36 korun.

Foto: Novinky

Článek

V září 2005, kdy byla zaznamenána dosud nejvyšší cena benzínu, se na cenách pohonných hmot podepsalo řádění hurikánu Katrina v Mexickém zálivu, který tam poničil ropná zařízení. Tehdy se dostaly ceny Naturalu 95 na 33,76 Kč za litr. Rekordní cena nafty pochází z léta 2008, kdy přesáhla pětatřicetikorunovou hranici.

„Ceny ropy ve světě se drží pořád na vysokých úrovních kolem 115 dolarů za barel a není jisté, jak se bude dál vyvíjet situace především v Libyi,“ uvedl pro Novinky analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Ohnisko nepokojů se šíří prakticky celým arabským světem.

Jistým kladem je podle Hatlapatky posilující koruna vůči dolaru, která tlumí ještě silnější růst. „Domnívám se, že i tak se ceny benzínu přehoupnou v průměru přes 34 korun za litr,“ řekl Hatlapatka. „Vše záleží na dalším mezinárodním vývoji."

Za více než 34 korun se prodává benzín v Praze a Jihomoravském kraji. Právě na jihu Moravy ceny Naturalu 95 přesahují na některých čerpacích stanicích 35 korun. Jsou i takové, kde cena v některých dnech překročila 36 korun

Reklama

Výběr článků

Načítám