Hlavní obsah

Slovenské dráhy budou propouštět ve velkém, odejít má pět tisíc lidí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hospodaření slovenských drah má zlepšit propuštění téměř 5000 zaměstnanců. „Očekáváme, že do tří let dosáhnou železniční společnosti vyrovnaného hospodaření,“ uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy Ján Figeľ.

Foto: Ramík Drahoslav, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra dochází ke změnám na železnici v hodině dvanácté, protože dluh železničních společností v současnosti dosahuje téměř miliardu eur (přes 24 miliard korun). „Pokud bychom neodstartovali tento ozdravný proces, hrozil by bankrot společností,“ dodal Figeľ.

Ministr konstatoval, že například české Cargo má při dvojnásobném výkonu podobný počet pracovníků jako slovenské Cargo. Letos přijde o práci 3731 zaměstnanců drah, z toho Cargo propustí 1800 lidí.

Část zaměstnanců, které dráhy propustí, je podle ministra v důchodovém věku a ostatní dostanou odstupné. Propuštěným pracovníkům stát zabezpečí sociální program. „Nechceme vyhazovat lidi na ulici,“ dodal Figeľ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám