Hlavní obsah

Ze začínajících zemědělců dosáhne letos na dotace jen čtvrtina

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro začínající zemědělce pocházející z řad mladých lidí je v dotačním programu připraveno letos 200 miliónů korun. Šanci uspět má jen čtvrtina z odhadovaných sedmi set žadatelů, jak uvedla Společnost mladých agrárníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nyní běží Opatření Programu rozvoje venkova, které je rozvrženo na roky 2007 až 2013. Minulé vlády se však snažily vyhovět co nejvíce žadatelům v předešlých letech, a tak na poslední roky čerpání peníze nezbudou. Na letošní rok máme posledních přibližně dvě stě miliónů a na další roky už nic,“ objasnil stav prezident Společnosti mladých agrárníků Petr Mareš.

Tento dotační program se mezi zemědělci rychle rozšířil a za poslední roky bylo vyhověno asi 1150 mladým zemědělcům a počet uchazečů pořád stoupal. Podpůrný program tak splňoval svůj cíl – přimět mladé lidi, aby se věnovali zemědělství.

Šance v přerozdělení peněz

Podle Mareše na další dva roky peníze nejsou, pomoci by tak mohlo například přerozdělení finančních prostředků z jiných programů.

„V rámci Programu rozvoje venkova je vícero opatření a některá z nich jsou podobně přečerpaná, ale jiná jsou naopak nedočerpaná a tady je šance, aby se dostalo na větší počet začínajících zemědělců,“ vysvětlil Mareš s tím, že pokud by se peníze podařilo přesunout do fondů na podporu mladých zemědělců, výrazně by to pomohlo tuzemskému zemědělství i ekonomice.

Reklama

Výběr článků

Načítám