Hlavní obsah

Seznam položek na nižší DPH se už rozšiřovat nebude, shodla se koalice

Právo, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Špičky vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) ve středu potvrdily dohodu ekonomických ministrů z minulého týdne, že sjednocení DPH proběhne ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Informoval o tom po jednání premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že ve snížené desetiprocentní sazbě zůstanou jen základní potraviny. Podle předsedy vlády naopak řeč nepřišla na mediální kauzy jako Promopro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové stran vládní koalice. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„Špičky koalice potvrdily dohodu o základních parametrech důchodové reformy. Shodli jsme se na tom, že sjednocení DPH proběhne ve třetím čtvrtletí ještě letos. Veškeré výnosy budou převedeny do státních finančních aktiv na účet důchodové rezervy. Nebudou utraceny či projezeny,“ řekl Nečas.

Ministr vnitra a předseda VV Radek John podotkl, že do snížené sazby již nebylo možné další položky vtěsnat a že bylo lepší „neotevírat pandořinu skříňku“.

Co zůstane ve snížené sazbě DPH
chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy

Seznam sedmi položek kritizovali například ovocnáři, nelíbí se jim, že zelenina v seznamu je a ovoce ne. Debatovalo se i o knihách, které ze snížené sazby přejdou do běžné.

Podle premiéra se špičky koalice dále shodly na tom, že je třeba pokračovat v reformním úsilí, již příští týden se sejdou kvůli zdravotnické reformě. „Musí dojít k hlubokým změnám ve zdravotnictví,“ poznamenal.

Během středečního jednání prý nedošlo na diskusi o kauzách na ministerstvu školství či obrany. „Věci jsou spíše mediální záležitostí, než aby měly politické řešení,“ podotkl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám