Hlavní obsah

Libye přestala vyvážet ropu

– Londýn

Vývoz ropy z Libye se v pondělí prakticky zastavil. K výraznému omezení těžby, které trvá už několik dnů a kvůli němuž se prudce zvýšily ceny ropy na světových trzích, se přidalo špatné počasí. To znemožňuje nakládku, citovala agentura Reuters informované zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Libye, čtvrtý největší vývozce ropy v Africe a dvanáctý na světě, denně těží zhruba 1,6 miliónu barelů ropy, z čehož je asi 1,1 miliónu barelů určeno pro vývoz.

Africká země se už několik týdnů potýká s rozsáhlými protivládními nepokoji, které mají za cíl svrhnout tamního vůdce Muammara Kaddáfího. Jeho stoupenci se ale dostávají do defenzivy a povstalci kontrolují čím dál tím větší území, mimo jiné i na východě, kde se nacházejí ropné terminály.

V současné době zcela stojí ropné pole Hamada, produkce polí Sarír, Nafúra a Misla na východě země běží asi jen na polovinu výkonu. V libyjských přístavech je ale teď rozbouřené moře, takže není možné naložit ani ten zbytek ropy, který by Libye ještě mohla poskytnout. Minimálně čtyři tankery s kapacitou až 2,4 miliónu barelů ropy tak nemohou nakládat, ale ani vyplout.

Cena ropy se kvůli vývoji v Libyi minulý týden skokově zvýšila a severomořský Brent se vyšplhal těsně ke 120 dolarům za barel. Tak vysoko byl naposledy v létě 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám