Hlavní obsah

Cena benzínu se vyšplhá k 35 korunám za litr

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzín u čerpacích stanic v České republice během příštího týdne výrazně podraží. Průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 stoupne nad 34 korun za litr, u některých čerpacích stanic zejména u dálnic se ale cena přehoupne přes 35 korun. Podobně podraží i nafta. Nyní je podle společnosti CCS průměrná cena Naturalu 95 33,36 a nafty 32,79 koruny.

Článek

Za dramatickým zdražením stojí zejména nepokoje v Libyi, kde ve čtvrtek klesla těžba ropy asi o tři čtvrtiny proti normálnímu stavu. Cena severomořské ropy Brent na to reagovala růstem až k hranici 120 dolarů za barel (159 litrů), tedy nejvýše od srpna 2008. Dosavadní rekord je z července 2008, kdy ropa stála téměř 150 dolarů za barel.

Do konce týdne by ještě dramatické zdražení nemuselo přijít, protože čerpací stanice v Česku jsou předzásobeny.

Foto: Právo

„Největší zdražení přijde příští týden, a to nejméně o čtyřicet haléřů na litru u benzínu i nafty. Investoři už nyní kvůli problémům na Blízkém východě a na severu Afriky započítávají do cen ropy rizikovou prémii,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Situace v Egyptě podle něho ještě ceny ropy tak výrazně neovlivnila, neboť není významným producentem ropy.

„Libye je ale osmým největším producentem v ropném kartelu OPEC, denně se tam těžilo 1,6 miliónu barelů. Už se hovoří o občanské válce a existuje riziko, že dojde k úplnému výpadku dodávek z této země,“ dodal.

Těžba v Libyi klesla na čtvrtinu

Těžba ropy v Libyi už podle šéfa italské energetické společnosti ENI Paolo Scaroniho klesla o 75 procent na úroveň 400 tisíc barelů denně. Scaroni řekl, že tak významný propad těžby je závažný, varoval však, aby se problém nepřeceňoval.

Rakouská ropná skupina OMV nicméně již ve středu oznámila, že by mohla svou těžbu ropy v Libyi zcela zastavit. Přerušení či omezení produkce v Libyi již dříve ohlásily například firmy Total, Repsol a ENI.

Země OPEC by měly bez problémů výpadek pokrýt. „Rezervní kapacita je dostatečná, nedostatek ropy by nastat neměl,“ uvedl. Náhradu výpadku ropy z Libye včera slíbila Saúdská Arábie. Saúdové jsou prý schopni dodat vysoce kvalitní lehký typ ropy, který se těží v Libyi.[celá zpráva]

 Investoři se boji přivření dalších kohoutů

Investoři se ale podle Čermáka obávají rozšíření nepokojů i do dalších zemí, zejména do států, které patří mezi významné producenty ropy. „Kdyby došlo k rozšíření nepokojů například do Saúdské Arábie, byl by to obrovský problém a ropa by zdražila mnohem více než nyní. Saúdská Arábie je druhým největším světovým producentem ropy po Rusku,“ dodal.

Asi 80 procent libyjského exportu ropy směřoval do Evropy. Zeměmi, které by mohl výpadek nejvíce zasáhnout, jsou podle Facts Global Energy Francie, Německo, a především Itálie, která denně dovážela 400 tisíc barelů libyjské ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám