Hlavní obsah

Libye způsobí na ropném trhu výpadek asi procento, tvrdí energetici

Paříž

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek ujistila, že státy v ropném kartelu OPEC pokryjí výpadek v případě delšího přerušení těžby suroviny v Libyi. IEA odhaduje, že výpadek bude necelé jedno procento.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ropné země mají dostatek volných kapacit," uvedla IEA. Podle ní jsou ze sdružení zemí vyvážejících ropu (OPEC) signály, že v případě nutnosti zvýší dodávky. Například Saúdská Arábie dala ve čtvrtek jasně najevo, že je připravena případný výpadek pokrýt.

Hlavní ekonom IEA Fatih Birol tento týden upozornil, že ceny ropy se kvůli eskalaci napětí v Libyi a dalších zemích arabského světa dostaly v posledních dnech do nebezpečného pásma, kde už začínají ohrožovat proces oživování globální ekonomiky.

Dodal, že agentura je proto připravena vydat pokyn k uvolnění zásob ropy z nouzových rezerv, což naposledy učinila v roce 2005, v reakci na poškození ropné infrastruktury po hurikánu Katrina v USA. Cena ropy tehdy vyskočila k 200 dolarům za barel.

Barel stojí už 120 dolarů

Cena ropy Brent v posledních dnech kvůli rozsáhlým nepokojům v Libyi prudce roste. Severomořská ropa Brent se ve čtvrtek přechodně dostala až ke 120 dolarům za barel, nejvýše za dva a půl roku.

IEA se sice přímo o Libyi nezmínila, uvedla ale, že dodávky ropy na světovém trhu v této době proti normálnímu stavu klesly o 500 000 až 750 000 barelů denně, necelé jedno procento světové denní spotřeby. To by bylo mnohem méně, než kolik odhadl šéf italského koncernu Eni Paolo Scaroni. Ten prohlásil, že těžba v Libyi se snížila o 75 procent, což by znamenalo ztrátu více než 1,2 miliónu barelů.

Libye je čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a dvanáctým na světě.

Kvůli vysokým cenám ropy by mohla vzrůst cena benzínu. Cestovní kanceláře se chystají zdražovat zájezdy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám