Hlavní obsah

Kvůli drahé ropě zvyšují cestovní kanceláře ceny zájezdů

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Dramatický nárůst cen ropy na světových trzích si začíná vybírat svou daň. Cestovní kancelář Fischer ve čtvrtek rozhodla, že z tohoto důvodu musí přistoupit ke zdražení cen leteckých zájezdů. Uvedl to její mluvčí Dan Plovajko.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina. Ilustrační foto

Článek

„Cena ropy je jednou z velmi důležitých položek, které mají vliv na celkovou cenu zájezdu,“ informoval Plovajko s tím, že analytici očekávají další růst „černého“ zlata.

Současné ceny budou platit pouze do konce února, do kdy trvá nabídka Prvního momentu a aktuální ceníky. Od 1. března dojde ke zvýšení cen zájezdů v průměru o 300 až 500 korun na osobu.

„Výše zdražení bude záviset na vzdálenosti jednotlivých destinací. U zájezdu pro rodinu se dvěma dětmi, což je typický zájezd, který je u cestovních kanceláří kupován, to bude znamenat zvýšení ceny až o 2000 korun,“ sdělil Plovajko.

Zvýšení cen se dotkne všech zájezdů na nadcházející letní sezónu, ale i zájezdů s odlety v březnu a dubnu. „Ceny zůstanou nezměněny u již zakoupených nebo závazně zarezervovaných zájezdů, a to jak do konce zimní sezóny, tak i na letošní letní sezónu,“ dodal Plovajko.

Podle Jaromíra Beránka z poradenské a konzultační společnosti Mag Consulting cena ropy nadále poroste a mohla by se dostat až k hranici 140 dolarů za barel. "Z tohoto důvodu je krok cestovních kanceláří pochopitelný," uvedl Beránek pro Novinky s tím, že do začátku letní sezóny na přelomu dubna a května nelze pokles ceny ropy příliš očekávat.

Nejistota a spekulace

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek kvůli nepokojům v Libyi atakovala hranici 120 dolarů za barel a dá se očekávat další růst. Podle analytiků se tato skutečnost promítne i do ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Jak pro Novinky uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapataka, pokud bude tento stav přetrvávat delší dobu, reálný nárůst je až o korunu na litr.

Jak ve čtvrtek uvedla agentura Reuters, která citovala generálního ředitele italské energetické společnosti Eni Paola Scaroniho, těžba ropy v Libyi už klesla přibližně o 75 procent a pohybuje se okolo 400 000 barelů denně. I tento fakt podporuje nejistotu v regionu a může být příčinou dalších spekulací. Samotná Eni nyní v Libyi produkuje asi 120 000 barelů oproti běžným 280 000.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou k moři?
Ano, už ji mám zaplacenou
28,8 %
Nevím, ještě vyčkám
18,8 %
Ne, budu ji trávit v Čechách
13,2 %
Ne, nepojedu nikam
39,2 %
Celkem hlasovalo 1834 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám