Hlavní obsah

Žádné ostrovy prodávat nebudeme, dušuje se řecký premiér

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko nebude prodávat žádný ze svých středomořských ostrovů kvůli snížení obřího dluhu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na vyjádření řeckého premiéra George Papandrea.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ostrov Kós

Článek

Papandreu sdělil, že prodej nepřipadá v úvahu, neboť ostrovy jsou součástí národního kulturního dědictví a jsou významné i z hlediska cestovního ruchu. Ministerský předseda tak reagoval na dlouhou kampaň, kterou vede německý bulvární deník Bild. Podle něj by Řecko mělo vážně uvažovat o prodeji některého z ostrovů, aby umázlo část svého dluhu.

„Něco takového je vyloučeno. Musíte prostě pochopit, jak důležité jsou tyto ostrovy pro Řecko a řeckou historii,“ dementoval informace Bildu Papandreu.

Podle Papandrea by na něco takového doplatili i němečtí turisté, kteří ostrovy hojně navštěvují. „Pokud bychom prodali naše ostrovy několika bohatým lidem, tak by byly pro všechny uzavřeny,“ připomněl premiér.

Průzkum veřejného mínění v Německu ukazuje, že většina obyvatel země se staví proti finanční pomoci Řecku a dalším zadluženým zemím eurozóny. Lidé zastávají názor, že pokud Řecko potřebuje peníze, mělo by prodávat majetek, který má.

Papandreu uvedl, že chápe tento postoj a poděkoval za dosavadní pomoc. Nicméně připomněl, že se jedná o úvěry, z nichž se platí úroky, nikoli o dary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám