Hlavní obsah

Bakalova těžařská firma NWR vykázala zisk téměř šest miliard

– Praha

Těžební kolos New World Resources (NWR), který spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, se loni přehoupl do zisku 233 miliónů eur (asi 5,7 miliardy korun) po ztrátě 61,6 miliónu eur v roce 2009. Tržby firmě stouply o 42 procent na 1,59 miliardy eur.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí společnost zvýšila zisk proti třetímu čtvrtletí loňského roku o 44 procent na 70 miliónů eur. Tržby jí za poslední loňské čtvrtletí stouply o 14 procent na 466 miliónů eur.

„Po obtížném roce 2009 následovalo v roce 2010 na našich trzích silné oživení poptávky po uhlí a koksu a my jsme v reakci na tuto poptávku úspěšně navýšili objemy našich dodávek,“ uvedl k výsledkům předseda představenstva NWR Mike Salamon.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Loni v listopadu schválila valná hromada NWR nabídku na převzetí polského uhelného podniku Bogdanka. Spojení s Bogdankou by z NWR udělalo jednu z hlavních těžařských firem ve střední Evropě.

V NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

Reklama

Výběr článků

Načítám