Hlavní obsah

Drábek: U soukromníků si na důchod bude spořit polovina lidí

Právo, Jiří Vavroň

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v rozhovoru pro Právo uvedl, že optimistický scénář pro důchodovou reformu počítá s tím, že si na důchod bude v soukromých fondech spořit padesát procent lidí. Zdůvodnil to tím, že již dnes je 80 procent občanů zapojeno do penzijního připojištění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Návrh penzijní reformy nevzbudil u opozice nadšení, odbory dokonce proti němu zahájily kampaň „Otevřete oči“. Jak velký zájem o dobrovolné spoření v soukromých penzijních fondech předpokládáte?

Jsem optimistický. V odhadech jsme vycházeli z poloviční, tedy padesátiprocentní účasti ve spořicím pilíři.

Z čeho tak vysoký odhad vychází?

Hlavní reálná zkušenost, ze které můžeme vycházet, je již existující zapojení občanů do penzijního připojištění. Dnes má 80procentní účast. To je dobrý předpoklad pro rozjezd kapitálového pilíře.

Je to otázka samozřejmě individuální volby, je to možnost, jak doplnit důchodový příjem. Pokud se někdo rozhodne, že zůstane v průběžném pilíři a bude sám investovat do akcií, nemovitostí, vzdělání svých dětí, tak je to jeho právo a volba a smysluplná volba.

Proč byl zvolen pro rozhodnutí, zda budu na penzi spořit v kapitálových fondech, poměrně vysoký věk 35 let?

Přihlášení do kapitálového pilíře je nezvratné. Do pětatřiceti si většina mladých zařídí domácnost, rodinu. I v tomto věku zbývá dostatek času naspořit si dobrou částku na období důchodu.

Kdy budou všechny parametry penzijní reformy skutečně jasné?

Do poloviny roku by mělo být paragrafované znění všech zákonů souvisejících s penzijní reformou, ve druhém pololetí by zákony šly k projednání do parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám