Hlavní obsah

Drábek: Peníze z důchodového systému se budou dědit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Důchodová reforma nebude stát bilióny korun. Uvedl to na brífinku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Starobní důchod nebude podle ministra počítán ze základní mzdy a naspořené peníze budou vždy předmětem dědictví, informoval také Drábek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Drábek se tak ohradil proti informacím, podle nichž by v některých případech úmrtí střadatelů peníze dobrovolně uložené na stáří propadly penzijním fondům. [celá zpráva]

Pokud jde o návrh takzvané velké důchodové reformy, Drábek uvedl, že náklady na ni mohou znamenat nárůst domácností o 3,1 procenta. Kompenzací by mělo být navýšení odpisů z daní na nezaopatřené dítě o 250 korun měsíčně. Podle Drábka patří Česko k zemím s nejvyššími prorodinnými příspěvky.

Na podobě důchodové reformy se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři. Lidé by si podle nich mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že částku ve výši dvou procentních bodů přidají ze svého.

Zvyšování věku odchodu do penze

Naspořené peníze by lidé dostávali po odchodu do důchodu formou renty vyplácené buď doživotně, nebo po dobu 20 let.

Dále Drábek připomněl, že je nezbytné zvyšovat věkovou hranici odchodu do důchodu u mužů i u žen.

U mužů se doba odchodu bude zvyšovat o dva měsíce za rok, u žen by se rychlost zvýšila ze současných čtyř na šest měsíců za rok. Důchodový věk mužů a žen by se měl sjednotit v roce 2041. Jaký věk by to měl být, Drábek neuvedl.

Současný stav počítá s tím, že by v roce 2030 měl důchodový věk u mužů dosáhnout 65 let a u žen 62 až 65 let podle počtu vychovaných dětí.

Výpadek v průběžném systému by měla krýt jednotná sazba DPH ve výši 20 procent. Z ní by byly vyňaty pouze vyjmenované základní potraviny, jako chléb či brambory. Ty by měly sazbu deset procent. Celkem by měla DPH přinést výnosy ve výši zhruba 58 miliard korun. Vyvedení peněz z průběžného systému přitom má vyjít na 20 miliard ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám