Hlavní obsah

Nové byty kvůli vyšší DPH zdraží o statisíce

Plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procent povede podle odborníků k růstu cen nových bytů až o statisíce korun a srazí od příštího roku na kolena poptávku po bydlení. V již skomírajícím stavebnictví by v důsledku malého zájmu o nové byty mohly přijít o práci tisíce lidí.

Foto: Archiv, Právo

Nové byty. Ilustrační foto

Článek

Za průměrný nový byt v Praze nyní podle analytika poradenské společnosti King Sturge Pavla Smolka lidé zaplatí desetiprocentní sazbu DPH ve výši kolem 360 000 korun.

„Po případném sjednocení DPH na 20 procentech to bude 720 000 korun. To je pro průměrného kupujícího veliký rozdíl a v důsledku to dále ochromí prodej nových projektů, stavebnictví a zaměstnanost obecně,“ upozornil.

Obavy vyjádřil i šéf developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. „Během posledních dvou let byly vlivem ekonomické krize marže stavebních a developerských firem stlačeny na minimum. Dnes většina z nich funguje na hranici vlastní ziskovosti. Zvýšení spodní sazby DPH o 10 procentních bodů se tak plnou měrou promítne do cen nových bytů,“ sdělil Právu Korec.

Podobný vývoj očekává předseda představenstva developerské firmy Finep Michal Kocián. „Celková cena nových bytů se může ve finále zvýšit až o deset procent. V konečné ceně musíme promítnout nejen vyšší sazbu DPH, ale také vyšší náklady na energii a stavební materiály, jinak bychom končili v červených číslech,“ řekl.

Zdražení nových bytů plánuje v případě sjednocení sazeb daně také stavební jednička Skanska. „Developeři již delší období nemají takové marže, o kterých se v kuloárech hovořilo v minulosti. V dnešní době pracují, vzhledem k velké rizikovosti developerských projektů, s přiměřeným ziskem, který jim neskýtá možnost promítnout zvýšené DPH na úkor jejich marže,“ uvedla ředitelka odboru prodeje a marketingu divize Skanska Reality Naděžda Ptáčková.

Letos budou lidé nakupovat

Lze tak očekávat, že lidé, kteří chtějí koupit nový byt, budou chtít za každou cenu pořídit bydlení ještě letos. Stavebnictví by to tak mohlo pro letošek pomoci, ovšem poté je již čekají chmurné vyhlídky.

„V celém letošním roce lze očekávat obrovskou vlnu zájmu o nové byty, které ještě půjde pořídit se sníženou sazbou DPH,“ řekl Korec.

„Předpokládáme, že před samotným zvýšením DPH se poptávka po novém bydlení výrazněji zvýší, poté však dojde pravděpodobně k její stagnaci,“ dodal obchodní ředitel společnosti Central Group Jiří Vajner.

Důležité přitom je, aby lidé do konce roku zaplatili plnou cenu nemovitosti.

„Zdražení se bude týkat nejen nově zakoupených bytů, ale také bytů, u nichž ještě nedošlo k zaplacení plné kupní ceny. Daň z přidané hodnoty se totiž účtuje v momentě připsání platby na účet, nikoli v době podpisu kupní či předkupní smlouvy,“ dodal Korec.

Přijde vlna propouštění

Vlivem zvýšení cen a předzásobení poptávky, kdy se kupující budou snažit zakoupit byt ještě s desetiprocentní DPH, dojde podle Korce po 1. lednu 2012 ke zmrazení nových investic a k dalšímu výraznému omezení zakázek pro stavební firmy.

„V době, kdy stát i veřejné rozpočty seškrtaly investice do dopravní infrastruktury, byly přitom soukromé developerské firmy posledním generátorem zakázek pro skomírající stavebnictví,“ řekl Korec.

Dopad na české stavebnictví tak bude podle něho zásadní a stavební firmy budou propouštět tisíce zaměstnanců. „Vládní návrh vytvoří armádu několika tisíc nových nezaměstnaných. Sociální výdaje na dávky a rekvalifikační kurzy tak ukrojí nemalou část z prostředků, které se na sjednocené DPH vyberou,“ dodal Evžen Korec.

Reklama

Výběr článků

Načítám