Hlavní obsah

Volkswagen chce s ruským GAZem vyrábět auta, mimo jiné i škodovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Německá automobilka Volkswagen a ruská automobilka GAZ plánují vytvořit společný podnik na výrobu aut v Rusku. V závodě s kapacitou 300 000 vozů ročně se mají vyrábět i modely české automobilky Škoda Auto. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje z automobilového průmyslu.

Článek

Podle zdrojů bude podnik vyrábět škálu vozů značky Volkswagen, včetně modelu Jetta. Z vozů automobilky Škoda má vyrábět modely Octavia a Yeti.

Ruská tisková oddělení obou automobilek se ke zprávě odmítla vyjádřit. Volkswagen však již v říjnu uvedl, že vede pokročilá jednání o výrobě aut v Rusku s automobilkou GAZ, která je součástí impéria miliardáře Olega Děripasky. Společnost vyrábí hlavně lehké užitkové vozy.

Celkový prodej automobilů v Rusku se v loňském roce díky oživení ekonomiky a programu šrotovného zvýšil o 30 procent na 1,91 miliónu vozů po předloňském propadu o zhruba polovinu. Podle předpovědi poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers by se prodej osobních aut v Rusku měl letos zvýšit o 20 až 35 procent, hlavně díky šrotovnému.

Z oživení poptávky po autech v Rusku těží i Škoda. Loni v Rusku prodala 45 631 vozů, o 38 procent více než v předchozím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám