Hlavní obsah

Stěhování systému Galileo do Prahy prospěje českým firmám, tvrdí jeho šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přesunutí sídla evropské agentury pro dohled nad navigačním družicovým systémem Galileo (GSA) do Prahy dá českým firmám možnost uplatnit se například při vývoji přijímačů signálu nebo aplikací pro tento systém. Uvedl to výkonný ředitel Carlo des Dorides, pro nějž byl pátek prvním dnem v sídle GSA v Praze.

Foto: ČTK

Nový ředitel Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem (GSA) Carlo des Dorides

Článek

Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) přesun administrativy Galilea do Česka může znamenat velkou výhodu pro udržování konkurenceschopnosti. Kosmický program je podobně jako nanotechnologie perspektivním oborem, uvedl ministr.

Družicový navigační systém by mohl začít fungovat nejdříve v roce 2014, zopakoval Dorides už dříve oznámený plán. Galileo za zhruba 3,5 miliardy eur (asi 85,2 miliardy Kč) je zatím vůbec nejdražším společným projektem EU. V jeho rámci má být na oběžnou dráhu Země vysláno 30 satelitů, základní fungování systému zajistí 18 z nich. Na oběžné dráze jsou nyní dva satelity.

Administrativa Galilea bude sídlit v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Česko agentuře odpustí během prvních pěti let nájem, poté bude inkasovat jen 25 procent tržního nájmu, zbytek by měl plynout ze státní kasy.

Nejvýznamnější službou Galilea budou navigační služby řidičům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám