Hlavní obsah

Polovina Čechů považuje ekonomickou situaci země za špatnou

Novinky, pit
Praha

Celkem 52 procent české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, z toho 11 procent ji označilo za „velmi špatnou“ a 41 procent za „špatnou“. Vyplývá to z výsledků lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v němž bylo osloveno 1035 respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Optimistů ohledně současné ekonomické situace bylo jen 12 %, navíc ji vesměs charakterizovali pouze jako „dobrou“, zatímco odpověď „velmi dobrá“ se vyskytla jen zcela výjimečně.

Oproti předchozímu šetření z prosince 2010 sice došlo k poklesu podílu lidí hodnotících současnou ekonomickou situaci pesimisticky, tito lidé se však vesměs přesunuli mezi ty, kdo ekonomickou situaci v ČR hodnotí jako „ani dobrou, ani špatnou“.

Výsledek podobný stavu před krizí

Aktuální hodnocení je relativně nejlepší za poslední dva roky, když srovnatelný výsledek byl naposledy zaznamenán v době nástupu ekonomické krize právě před dvěma lety v lednu 2009. Presto i nadále vychází hodnocení výrazně hůř, než tomu bylo v letech 2005 až 2008.

Poněkud optimističtěji se o situaci vyjadřují absolventi vysokých škol, podnikatelé, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci a z hlediska politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici, především pak stoupenci ODS či TOP 09. Nezanedbatelný má na hodnocení celkového ekonomického stavu fakt, jak dotyční "vidí" politickou situaci a jaká je míra jejich důvěry současné vládě.

Naopak relativně pesimističtějšími jsou lidé ve věku nad šedesát let, důchodci, nezaměstnaní, respondenti hlásící se k levici, voliči ČSSD nebo KSČM a dotázaní, kteří nepreferují žádnou politickou stranu a kteří by k případným volbám do Sněmovny nepřišli.

Reklama

Výběr článků

Načítám