Hlavní obsah

V Dukovanech odstaví na měsíc jeden reaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začne v neděli letošní první plánovaná odstávka jednoho bloku. Reaktor se kvůli výměně části paliva a revizím zařízení zastaví na 33 dní, jak uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zbývající tři ze čtyř dukovanských atomových bloků budou v plném provozu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jadernou elektrárnu Dukovany

Článek

Odstávka se bude týkat bloku číslo tři. V neděli u něj budou postupně odstaveny obě turbíny. "Po vychlazení a demontáži víka reaktoru bude vyměněna jedna pětina paliva z 349 palivových a regulačních kazet za čerstvé," upřesnil mluvčí další postup.

Během odstávky se zároveň budou kontrolovat výrobní a bezpečnostní zařízení. Uskuteční se také další část modernizace systémů kontroly a řízení. Tyto investice jsou dlouhodobé. Na všech čtyřech dukovanských blocích se postupně budou provádět až do roku 2016, doplnil Spilka.

Dlouhodobá modernizace se týká i dalších zařízení elektrárny, díky tomu stoupá i výkon dukovanských bloků. Z původních 440 megawattů (MW) se všechny mají dostat na 500 MW. Dukovanská elektrárna byla i loni největším domácím zdrojem elektřiny. Do sítě dodala 14,176 terawatthodin (TWh) proudu, zatímco mladší atomová elektrárna v Temelíně vyprodukovala 13,82 TWh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám