Hlavní obsah

České dráhy objednaly do regionů nové pantografy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) uzavřely se společností Škoda Vagonka na základě otevřeného zadávacího řízení dva kontrakty na dodávku nových jednopodlažních pantografů. Půjde o patnáct třívozových a čtyři dvouvozové jednotky. Jak uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský, nové vlaky budu jezdit v Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Jihočeském kraji.

Článek

„Nové elektrické soupravy budou řešené jako nízkopodlažní a bezbariérové. Snadný nástup všem cestujícím umožní jednak snížený nástupní prostor a dveře ovládané tlačítky, které budou za jízdy bezpečnostně blokované,“ sdělil Šťáhlavský s tím, že soupravy budou vybaveny mimo jiné univerzálním prostorem pro umístění kočárků, jízdních kol a objemných zavazadel.

Výše kontraktu na dodávku 15 kusů třívozových jednotek je 2,063 miliardy korun. Hodnota kontraktu na dodávku dvouvozových jednotek činí 448 miliónů korun. Nákup všech souprav je spolufinancován Regionálními operačními programy EU ve výši až 40 procent. "První souprava by měla být dodána v druhé polovině roku 2012, všechny soupravy mají být dodány do jara 2014," připomněl Šťáhlavský.

ČD v uplynulém roce uzavřely několik kontraktů na nákup nových regionálních vlaků. Jde o dodávku celkem 33 motorových vozů RegoShuttle RS1 od společnosti Stadler Pankow v hodnotě cca 1,8 miliardy korun, dodávku 8 dvoupodlažních jednotek od Škoda Vagonka v hodnotě cca 1,75 miliardy korun a připravuje se podpis kontraktu s polskou společností PESA na dodávku 31 dvoudílných motorových jednotek v hodnotě cca 2 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám