Hlavní obsah

Komerční bance se dařilo, loňský zisk přesáhl 13 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komerční bance v loňském roce stoupl meziročně čistý zisk o 21,1 procenta na 13,33 miliardy korun. Za zlepšením stály mírný růst výnosů, úspory provozních nákladů a snížení nákladů rizika. V roce 2009 měla banka zisk 11 miliard korun.

Foto: archiv, Novinky

Logo Komerční banky

Článek

V posledním loňském čtvrtletí dosáhla banka čistého zisku 3,37 miliardy korun, což je v porovnání se stejným obdobím roku 2009 více o 31 procent. To výrazně překonalo odhady analytiků, kteří očekávali „pouze“ 3,15 miliardy korun.

Představenstvo Komerční banky oznámilo, že navrhne dividendu ze zisku za rok 2010 ve výši 270 korun na akcii, což je o sto korun více než loni. Celkově by tak mělo být vyplaceno přes 10,2 miliardy korun.

„Oživení ekonomiky v závěru minulého roku přineslo nové obchodní příležitosti, zejména v oblasti úvěrů. Komerční banka dokázala tento vývoj plně zužitkovat, což se pozitivně odrazilo například v dynamickém růstu úvěrového portfolia,“ uvedl k výsledkům generální ředitel Henri Bonnet.

Komerční banka je součástí francouzské skupiny Société Générale, která v bance drží 61 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám