Hlavní obsah

Obama navrhl rozpočet ve znamení škrtů

– Washington
Právo, CNN, roš

Rozsáhlé úsporné škrty a snížení deficitu obsahuje návrh rozpočtu prezidenta USA Baracka Obamy na rok 2012 ve výši 3,73 biliónu dolarů (67,2 bil. Kč), který v pondělí poslal Kongresu. Je odklonem od drahé stimulace ekonomiky a směruje investice do školství, dopravy a výzkumu.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama přichází do Oválné pracovny v Bílém domě

Článek

„Musíme toho udělat víc, abychom dodrželi slib, a to tím, že opravíme škody, které našim lidem způsobila tato krutá recese,“ prohlásil Obama s tím, že návrh je o „tvrdých rozhodnutích a obětech“.

Návrh krátí nebo ruší na 200 vládních programů. Deficit, jenž se má letos vyšplhat až na 1,6 biliónu dolarů (26,7 bil. Kč), což je nejvíc v USA po 2. světové válce, má napřesrok klesnout na 1,1 biliónu (19,4 bil. Kč) s výhledem, že se během deseti let sníží o celou tuto sumu.

Ze dvou třetin se o to mají zasloužit škrty a z třetiny zvýšení příjmů.

Pro republikány je to však stále málo: „Rozpočet bude dál likvidovat pracovní místa, příliš utrácet, příliš si půjčovat a příliš zdaňovat,“ prohlásil šéf Sněmovny John Boehner.

Vláda bude šetřit

Obama chce naplnit pokladnu pětiletým zmrazením volitelných výdajů vlády mimo sféry obrany a bezpečnosti země, což během deseti let vynese 400 miliard. O 78 miliard se v pěti letech zkrátí fondy Pentagonu a 62 miliard vynesou úspory v péči o seniory a chudé.

Nikoli na úkor příjemců péče, ale snížením refundací jejím poskytovatelům a daleko širším používáním generických léků (ekvivalentů originálních přípravků, jimž vypršela patentová ochrana).

Prezident míní rovněž na tři roky pevně stanovit minimální daň a očekávaný 300miliardový propad vyvážit tím, že bohatým Američanům zúží odpočitatelné daňové položky. Právě to podle listu The Daily Mail vytvoří největší příjem rozpočtu. Zrušení daňových úlev ropným a uhelným koncernům pak má zaplatit náklady na vývoj zdrojů čisté energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám