Hlavní obsah

Výrobce traktorů Zetor se probral z útlumu, loni vydělal 111 miliónů

Brno
Aktualizováno

Brněnský výrobce traktorů Zetor Group v loňském roce vydělal před zdaněním podle předběžných hospodářských výsledků 111 miliónů korun. V minulých dvou letech byla skupina ve ztrátě, aniž by přesnou výši konkretizovala. Přesné číslo neuvedla, ani pokud jde o počet vyrobených traktorů v loňském roce.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tržby z prodeje traktorů a traktorových komponentů dosáhly loni 3,6 miliardy korun, což představuje zlepšení oproti roku 2009, kdy tržby činily 3,4 miliardy korun.

Firma nedávno oznámila, že se vrací na irácký trh, kde měla v minulosti vlastní montovnu. Na Blízký východ bude firma v prvním čtvrtletí letošního roku expedovat 50 traktorů. Zetor v Iráku uzavřel střednědobý kontrakt ohledně dodávek modelových řad Proxima, Forterra a Antar.

Mezi další nová teritoria patří Litva, Makedonie či Srbsko. Vyznaným úspěchem bylo podle vyjádření společnosti zdvojnásobení dodávek do Brazílie, která se tak stala pro Zetor předním odběratelem.

Zetor patří k firmám, které citelně pocítily vliv globální ekonomické krize. Kvůli krizi Zetor loni několik měsíců vyráběl pouze čtyři dny v týdnu. Produkci traktorů omezil i na přelomu roku. Skupina Zetor Group zaměstnávala ke konci roku 2010 celkem 744 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám