Hlavní obsah

Po rozvodu přespávám v autě, vymlouvají se nemocní, proč nebyli doma

Novinky, pit
Praha

Z celkového počtu 185 651 kontrol ohledně dodržování léčebného režimu zjistili pracovníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) v loňském roce jeho porušení v 3468 případech, v důsledku čehož došlo ke krácení nebo dokonce odnětí nemocenské. Uvedla to ČSSZ a popsala také některé kuriózní výmluvy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Oproti roku 2009 se uskutečnilo o 42 730 kontrol víc, s čímž souviselo i načapání většího počtu „hříšníků“, konkrétně o 632 lidí.

Lidé, kteří čerpají nemocenskou, se musí nacházet na adrese, kterou sdělí svému doktorovi a mít řádně označený zvonek a byt jmenovkou. Pokud je tam kontrola nezastihne, může jim snížit nebo dokonce odebrat nemocenské dávky. V závažných případech porušení hrozí finanční sankce až do výše 20 000 korun.

Provést kontrolu může i zaměstnavatel, a to v období, po které vyplácí práceneschopnému zaměstnanci náhradu mzdy.

Zvonek a králíci

Jak uvedl mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš, při své práci se kontrolní pracovníci často setkávají s výmluvami osob, které během kontroly nezastihnou. Nejčastěji lidé v pracovní neschopnosti argumentují tím, že v době kontroly byli doma, ale spali a neslyšeli zvonek.

Gejdoš zmínil i několik poměrně originálních výmluv typu: „Neslyšel jsem zvonek, protože mám malý rozsah bezdrátového zvonku.“ „Sekal jsem na zahradě trávu pro králíky, protože tchyně prohlásila, že jsem línej a mám něco dělat.“

Jak se nemocní vymlouvali
Doma pořád brečelo choré dítě, tak jsem šel marodit ke své matce.
Po rozvodu manželství přespávám v autě.
Nemám označený byt, protože jmenovku mi stále děti strhávají.
Sekal jsem na zahradě trávu pro králíky, protože tchyně prohlásila, že jsem línej a mám něco dělat.
Svou nepřítomnost omlouvám výbuchem kotle.
Neslyšel jsem zvonek, protože mám malý rozsah bezdrátového zvonku.

Reklama

Výběr článků

Načítám