Hlavní obsah

Inflace v lednu zpomalila a ukázala příznivější tvář

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 % po prosincovém zvýšení o 2,3 %. V porovnání s prosincem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 %, což byl nejnižší lednový meziměsíční růst cen od roku 2005. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zpomalení inflace zaskočilo analytiky, kteří očekávali značně vyšší meziroční nárůst.

„Pozitivně na cenovou hladinu zapůsobily lednové výprodeje. Tady se asi podepsaly slabé tržby o Vánocích – obchodníkům zřejmě zbylo hodně sezónního zboží,“ připomněl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Největší vliv na zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly podle statistiků nadále ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v lednu i ceny bydlení, a to i přes zpomalení jejich růstu. Vyšší než loni byly zejména ceny běžného pečiva, mouky, mléka, másla, jedlých olejů, ovoce, brambor a kakaa. Za připomenutí stojí brambory, které s cenou vyskočily téměř o 60 %.

V bydlení vzrostly ceny elektřiny, zemního plynu, tepla a teplé vody a vodného a stočného. Zvedlo se i čisté nájemné a v něm jak regulované, tak i tržní.

„Překvapení nižšího růstu cen se v lednu koncentrovalo do regulovaných cen. A konkrétně u naší předpovědi do regulovaného nájemného, které se zvýšilo ,pouze‘ o 3,7 %,“ uvedl analytik Jiří Škop z Komerční banky.

Nižší než loni byly naopak ceny oděvů a obuvi. Klesly rovněž například ceny přístrojů a spotřebičů nebo ceny mobilních telefonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám