Hlavní obsah

Peníze pro lékaře mají jít spíš do tarifů než odměn, shodují se ředitelé

Zatímco ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce růst platů lékařů o pět až osm tisíc řešit cestou odměn, a nikoliv zvýšením tarifů, mnozí ředitelé nemocnic uvažují opačně a v podstatě se stavějí za požadavek Lékařského odborového klubu (LOK): změnit tarify.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda LOK Martin Engel s maskotem akce doktorem Exodusem

Článek

„Jednoznačně do tarifů,“ řekl Právu ředitel Nemocnice Havířov Jan Ferenc na otázku, kam by měly směřovat uvolněné prostředky, a zdůraznil, že by se platy lékařů měly zvýšit v pevné složce. Podle něho by měl v základu dostat přidáno každý lékař. Zvýšení tarifů by preferoval také ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Jiříček. „Pak by lékaři měli svou jistotu, že ty peníze opravdu budou mít,“ sdělil.

„Vyplácení formou odměn by bylo příliš náročné a někdy i neobjektivní. Preferoval bych zvýšení tarifů s možností části navýšení do pohyblivé složky mzdy,“ uvedl ředitel Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Bohuslav Škubal.

Některé nemocnice, jako například Fakultní nemocnice v Plzni, by šly ještě dál. Přidat peníze ještě nad rámec Hegerových slibů chce svým lékařům její ředitelka Jaroslava Kunová. Zatímco ministerstvo zdravotnictví nabídlo podle jednotlivých tříd pět, šest a osm tisíc korun měsíčně navrch, nemocnice by mohla ze svých zdrojů tyto částky navýšit až na úroveň původně požadovanou LOK, tedy na osm, deset a dvanáct tisíc. „To, co nabízí ministerstvo, by mělo jít do tarifů, to, co přidáme my, do osobního ohodnocení,“ řekla Právu Kunová.

Současné základní tarify ani odměny patrně nebudou navyšovat v krajské nemocnici v Karlovarském kraji. „Navrhli jsme úplně nový systém, půjde o mzdovou reformu, počkáme, jak se k tomu postaví odbory,“ uvedl generální ředitelů Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák. „Změna by mimo jiné měla spočívat například v tom, že osobní příplatek bude začleněn do základní mzdy, což se dotkne velké části zaměstnanců,“ dodal Václav Larva, předseda představenstva nemocnice.

Jiné nemocnice zatím tento problém ani neřeší. „Dokud nemáme peníze v ruce, tak se to nedá dopředu dělit. Není jasná forma, mělo by to být úhradovou vyhláškou, ta ale nereflektuje počty lékařů v nemocnicích, takže někde by to vyšlo na 10 tisíc na jednoho a někde jinde třeba na 7 tisíc korun na jednoho lékaře,“ uvedl ředitel benešovské nemocnice Milič Řepa, který je koordinátorem opatření ve všech šesti krajských nemocnicích. V nich podalo výpověď 144 lékařů z celkových více než osmi stovek. „Zatím ji stáhl jeden, ostatní výpovědi trvají,“ dodal Řepa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám