Hlavní obsah

Heger podepsal příkaz, aby nemocnice přidaly lékařům peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podepsal v pondělí příkaz ředitelům státních nemocnic, ať od března zvýší platy lékařů o 5000 až 8000 korun. Dopis jde do nemocnic, řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Heger vyjednal se zdravotními pojišťovnami, že letos navýší platby nemocnicím o dvě miliardy korun, z nich 1,5 miliardy dostanou lékaři a půl miliardy sestry a další personál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Organizátorům protestu nespokojených nemocničních lékařů ale tato nabídka nestačí, výpovědi nestáhli.

"Pan ministr příkaz podepsal a už je odeslán všem ředitelům přímo řízených nemocnic," řekl mluvčí. V dopise ministr přikazuje ředitelům zvýšení platů lékařů podle kvalifikace a délky praxe. Ve středu se ministr sejde s řediteli nemocnic a podrobně s nimi vše probere, včetně kalkulací, doplnil mluvčí. Ministr počítá s navýšením příjmů také pro sestry.

Ministerstvem přímo řízené nemocnice sice tvoří jen malý díl z celkem 190 nemocnic v Česku, je v nich ale zhruba polovina všech lůžek.

Koncem února vyprší výpovědní lhůta

Zvýšením platů chce ministr odvrátit odchod zhruba 3800 nemocničních lékařů. Na konci února jim vyprší výpovědní lhůta, pokud výpověď nestáhnou, nepřijdou 1. března do práce. V průměru dal výpověď zhruba každý pátý nemocniční lékař, v některých regionech ale mnohem víc, například na Vysočině 56 procent. Problém je i v tom, že výpovědi nejsou rovnoměrně rozloženy, ohrožena tak je například péče o nezralé novorozence či lidi s rakovinou. Bezpečnostní rada státu se bude situací zabývat v úterý, na jednání přijdou krajští hejtmani.

Nemocnice se snaží platovou situaci řešit podle svých možností - dnes se obrátila na lékaře plzeňské fakultní nemocnice ředitelka Jaroslava Kunová s nabídkou, že jim navýší plat o 8000 až 12.000 korun podle kvalifikace a délky praxe. Toto navýšení požadovaly odbory, mandát pro schválení této částky dostaly na poradě předsedů nemocničních odborů z celé republiky.

Plzeňská fakultní nemocnice spolu s hradeckou fakultní nemocnicí, kterou řadu let vedl Heger, nikdy nebyly oddlužované. Vždy naopak hospodařily tak dobře, že mohly dávat jedny z nejvyšších platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám