Hlavní obsah

Sazku překvapivě zachrání společnost Penta

Právo, Novinky, pro, alt
Aktualizováno

Investiční společnost Penta se dohodla s firmou E-Invest Martina Ulčáka. Společně pomohou společnosti Sazka z finančních problémů. Penta už nepožaduje podíl v Sazce a oba investoři získají podíl na zisku firmy. Problémové společnosti dají sumu v řádu miliard korun.

Penta a E-Invest se dohodly se SazkouVideo: Novinky

 
Článek

Obě firmy poskytnou Sazce takovou sumu, aby to zabránilo vyhlášení insolvence. Kolik peněz to bude, Ulčák ani zástupci Penty nesdělili. Chtějí se také vyrovnat s Radovanem Vítkem, který je největším věřitelem společnosti.

Sazka se s Pentou dohodla překvapivě. Šéf firmy Aleš Hušák ještě před několika týdny společnost obvinil, že se snaží o nepřátelské převzetí Sazky a jakékoliv jednání s ní odmítal.

"Na to špatné zapomínáme, herní průmysl posune tato dohoda dopředu," řekl v pondělí na tiskové konferenci Hušák. V čele Sazky podle dohody zůstává.

Herní šampión

Šéf Penty Marek Dospiva řekl, že společnost ustoupila ze svého požadavku na podíl ve společnosti. "Budeme mít podíl na zisku společnosti," řekl s tím, že jeho výši se aktéři rozhodli nezveřejňovat. Uvedli ale, že sportovním svazům zajistí 200 miliónů korun ročně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva šéf E-Investu Martin Ulčák, spolumajitel Penty Marek Dospiva, šéf Sazky Aleš Hušák a předseda ČSTV Pavel Kořan

Penta dříve Sazce pomohla s emisí dluhopisů, pak ale mezi firmami vznikly spory. Dospiva i Hušák mluvili o tom, že je potřeba na bývalou dobrou spolupráci navázat.

Pentě patří sázková kancelář Fortuna, která se také chystala na číselnou loterii. Právě v té souvislosti Hušák mluvil o snaze o nepřátelské převzetí. S dohodou jeho slova padla. "Chceme vybudovat národního herního šampióna," řekl v pondělí.

Šéfové ještě před pár dny největších nepřátel se na tiskové konferenci oslovovali křestními jmény a vzájemně si notovali, jak si předchozí spory odpouštějí. Sazka stáhne i žalobu, kterou na Pentu podala kvůli poškození dobrého jména.

Řídící výbor

Ač Hušák v čele firmy zůstane, Sazku bude kromě představenstva ovládat nově ustavený řídící výbor, v němž budou mít většinu zástupců investoři, tedy Penta a E-Invest. Všechna důležitá rozhodnutí mu budou podléhat.

Dospiva současně řekl, že na účtech sazky už jsou nyní k dispozici peníze, které zajistí závazky splatné 12. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám