Hlavní obsah

Český průmysl loni rostl, táhla ho výroba aut

– Praha
Novinky, pit

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 10,5 procenta. V prosinci 2010 byla meziročně vyšší dokonce o 12,7 procenta, meziměsíčně ale klesla. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že k meziročnímu růstu průmyslové produkce loni nejvíc přispěl automobilový průmysl, stejně jako kovovýroba a výroba strojů a zařízení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Produkce motorových vozidel vzrostla o 32,5 % a výroba strojů a zařízení zaznamenala zlepšení o 21,5 %.

"Průmysl táhla, jako tradičně, automobilová výroba, výpadky zaznamenala výroba nekovových minerálních výrobků, farmaceutický průmysl a potravinářství,“ sdělil Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Podle něj z hlediska zakázkové náplně průmyslu situace nadále vypadá optimisticky, neboť hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 11,5 %.

„Pozitivní je především meziroční růst nových zakázek o 11,5 %, z čehož zakázky ze zahraničí byly vyšší o 14 %, na čemž se nejvíce podílí produkce základních kovů a hutní zpracování kovů, a sice o 48,4 %. Naopak nových zakázek ubylo zejména v oblasti ostatních dopravních prostředků,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze skupiny Citfin.

Optimismus ano, ale opatrný

„Český průmysl loni rostl zejména díky nízké srovnávací základně předchozího roku a hospodářskému oživení u našich sousedů v Německu,“ informoval Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers. Přes tento optimismus čeká podle něj Česko náročný rok plný nejistot jak na úrovni celé ekonomiky v podobě napjatých veřejných financí, tak na úrovni podniků, které stále bojují se získáváním zdrojů na financování zakázek a velkým zadlužením.

„Pozitivní zprávou je, že výroba ve valné většině klíčových odvětví s vysokou přidanou hodnotou rostla meziročně o více jak pětinu. Výborně se dařilo i nadále hlavně automobilovému průmyslu a na něj navazujícím oborům, produkci strojů a zařízení, výrobě počítačů, hutnímu průmyslu,“ říká analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank, takže si průmysl s největší pravděpodobností udrží vysokou dynamiku i v průběhu prvních měsíců letošního roku.

"Prosincové výsledky českého průmyslu završily příznivý trend celého roku 2010. Povzbuzující jsou také hodnoty předstihových indikátorů, které se již několik měsíců pohybují v rekordních výšinách. Stínem na optimistickém výhledu jsou ale nadále rostoucí ceny komodit," uvádí ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám