Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu se loni snížil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Zahraniční obchod České republiky skončil v loňském roce přebytkem 124,5 miliardy korun, což bylo meziročně o 25 miliard korun méně. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem jedné miliardy korun, což proti prosinci 2009 představuje meziroční zhoršení o 1,7 miliardy korun. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Po očištění o komodity a solární panely by zahraniční obchod dosáhl výrazného zlepšení a nového rekordu," informoval analytik Jiří Škop z Komerční banky.

V roce 2010 se v porovnání s předchozími 12 měsíci zvýšil vývoz o 17,7 procenta a dovoz o 20,3 procenta. „Nejvíce se na výsledku projevil obchod se stroji a dopravními prostředky, který vzrostl o téměř 30 %. Také se dařilo obchodu s výpočetní technikou a elektrickými zařízeními,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze skupiny Citfin.

"Významný vliv u nárůstu dovozu v prosinci měly zvýšené ceny ropy a zemního plynu. Posilující koruna navíc způsobila, že růst vývozu i dovozu vyjádřený v korunách byl pomalejší než při vyjádření v eurech," říká hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle Mertlíka je potěšitelné, že růst přebytku v prosinci zaznamenal nejen obchod se stroji a dopravními prostředky, ale i obchod s průmyslovým spotřebním zbožím.

"Přes celkově významný nárůst dovozu v loňském roce, což je důsledek oživování ekonomiky, bylo celoročně dosažené aktivum obchodní bilance, 124,5 miliardy korun, velmi příznivé pro stabilitu české ekonomiky a měny," hýří optimismem Mertlík.

Pro letošní rok situace příznivá

Podle Škopa bude tento rok bude situace opět příznivá. "Zahraniční poptávka je stále silná a exportní aktivita by měla i přes očekávaný pokles vývozů aut opět dosáhnout dvouciferného růstu okolo 11 %," domnívá se analytik s tím, že pozitivně na obchodní bilanci by měly působit i nižší dovozy solárních panelů.

"Celkově by tak zahraniční obchod mohl atakovat po loňských 123,4 miliardy korun opět hranici 150 miliard," uzavírá Škop. Rekord byl dosažen v roce 2009 ve výši 149,6 miliardy korun.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil v roce 2010 přebytkem 593,5 miliardy korun, což bylo meziročně o 109,3 miliardy více. Se státy mimo EU se schodek prohloubil o 134,3 miliardy Kč na 468,9 miliardy korun. Přebytek se zvýšil v obchodě s Německem, Slovenskem, Velkou Británií, Francií a Itálií. Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Čínou, Koreou, Ázerbájdžánem a Ruskem.

"S uspokojením se dívám i na čísla zachycující teritoriální strukturu našeho vývozu jak v prosinci, tak i za celý uplynulý rok. Je z nich patrné, že se naši vývozci činili nejen v Evropské unii a v jejím rámci v Německu, avšak že výrazně zvýšili výkon i na mimoevropských trzích,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka, což podle něj potvrzují rekordní hodnoty vývozu do Číny a Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám