Hlavní obsah

Potraviny v obchodech zdraží o několik procent

– Praha

V nedělních otázkách Václava Moravce odhadl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) růst ceny potravin v českých obchodech o několik procent. Důvodem je zdražování světových komodit. Růst cen potravin by měl činit 2-4 procenta. K tomu řekl i jeho stínový protějšek z ČSSD Michal Hašek, že zdražení bude v řádu procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

Hašek ovšem upozornil na to, že pokud dojde k uvažovanému zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 19 či dvacet procent, polovina toho růstu se projeví také v dalším zdražení potravin. Takovéto zvýšení sazby DPH u potravin by bylo pro zemědělce vražedné, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Obchodníci by totiž podle něj tlačili na snížení farmářských cen.

O změnách sazeb DPH od příštího roku vláda uvažuje v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou.

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Sdělila to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Její index stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990.

Nynější růst cen, který trvá již sedmý měsíc po sobě, připomíná situaci světové potravinové krize roku 2008. Prudké zdražení základních potravin tehdy vyvolalo nepokoje a hladové bouře v řadě chudých zemí odkázaných na dovozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám