Hlavní obsah

Železnice dostaly pokutu za prodej použitých pražců, jsou nebezpečné

Praha

Pokutu skoro půl miliónu korun zaplatila v těchto dnech Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za to, že lidem prodávala použité železniční pražce, které podle studie Státního zdravotního ústavu obsahují nebezpečné karcinogenní látky. SŽDC nicméně s pokutou nesouhlasí a chce se soudit. Ještě vyšší sankci dostaly České dráhy (ČD).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Použité železniční pražce jsou nebezpečný odpad, který se nesmí prodávat. SŽDC se podle informací TV Nova odvolala, ale neuspěla. Hájí se mimo jiné tím, že kupující věděli, že dřevo je impregnované a určitým způsobem se používá. Společnost pokutu 430 000 korun zaplatila, ale chce se soudit. Za prodej pražců dostaly pokutu i ČD - 500 000 korun. Nyní se rozhodují, zda i ony se obrátí na soud.

Železniční pražce obsahují impregnační látky, dehet, těžké kovy a oleje. Zdravotní rizika hrozí dle Státního zdravotního ústavu především při vdechování a při přímém kontaktu s pokožkou. Prodej železničních dřevěných pražců fyzickým osobám podle České inspekce životního prostředí nedovoluje nejen zákon o odpadech, ale ani evropské nařízení známé pod zkratkou REACH.

Anketa

Využíváte staré železniční pražce?
Ano a nevidím v tom problém.
41,3 %
Ano, ale přestanu.
1,6 %
Ne, ale využití v budoucnu bych se nebránil/a.
17,8 %
Ne a vylučuji to i do budoucna.
39,3 %
Celkem hlasovalo 12469 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám