Hlavní obsah

Pokuty za nadávky německým policistům: "Blbec" vyjde na 750 eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řidiči v Německu by se měli vystříhat jakýchkoli vulgárních slov či obscénních gest vůči mužům a ženám zákona. V opačném případě jim totiž hrozí nezanedbatelná pokuta, jak informoval viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Seznam je vytvořen na základě verdiktů německých soudů v již projednaných případech,“ připomněl Okamura. Podle něj ani čeština nebo jiný cizí jazyk situaci nemusí zachránit. Když totiž německý příslušník či příslušnice usoudí, že jde o slovní útok, může postih následovat i tak.

„V tomto případě se lze účinně bránit jen v případě, pakliže chyběli svědkové, například druhý policista, nebo záznam jako důkaz,“ upozorňuje Okamura s tím, že když motorista připojí navíc fyzický útok, hrozí trest odnětí svobody.

Nedoporučuje se nevhodné gesto udělat ani na motorizovanou policejní hlídku, která pouze projíždí kolem.

Podle seznamu vytvořeného německým Autobildem, který obsahuje přes 30 položek, hrozí největší pokuta za slovní vulgarismy "Hnusná děvko" a "Stará svině", kdy by měl mít řidič v peněžence připraveno 2500 eur (asi 60 250 korun). Levně nevyjde ani obyčejný "blbec", za takovou nadávku může řidič zaplatit až 750 eur.

Za výmluvné gesto vystrčení prostředníčku je postih ještě vyšší, konkrétně 4000 eur (asi 96 400 korun).

V Česku zatím sazebník nadávek či urážek vůči policistům neexistuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám