Hlavní obsah

Deregulace nájmů: problémy už bobtnají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Posledním dnem loňského roku skončilo ve většině obcí s výjimkou některých krajských měst a Prahy regulované nájemné. Tržní tvorba cen už vedla k prvním střetům mezi nájemníky a majiteli, k soudním sporům však zatím nedochází. Jejich čas údajně teprve přijde.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Naše firma se kvůli sporům o nájemné zatím na soud neobrátila, žaloby ale budou určitě padat. Máme nájemníky, kteří nekomunikují a nejsou ochotni přistoupit na jakoukoliv dohodu,“ řekla Michaela Winklerová, mluvčí firmy CPI, která je s více než 5000 byty největším vlastníkem bytů v Ústeckém kraji.

Že zavalení soudu žalobami na výši nájemného zatím nehrozí, Právu potvrdil i místopředseda Sdružení na ochranu nájemníků (SON) a zároveň předseda krajské rady SON v Ostravě Jan Vozárik.

„A v nejbližší době žaloby určitě ani nebudou, vyčkává se, až bude mít ministerstvo pro místní rozvoj alespoň v základní verzi cenové mapy místně obvyklého nájemného. Ty by měly být koncem února,“ uvedl.

Jak však řekl Právu v Olomouci Antonín Kyjovský z místní pobočky SON, problémy spojené se skončením regulovaných nájmů už bobtnají. Deregulace v tomto městě podle něho asi nejpalčivěji dolehne na stovky starších Olomoučanů, bydlících v zanedbaných domech asi s 300 byty, které původně patřily společnostem Moravské železárny a Sigma.

„Očekávám, že se situace začne brzy vyostřovat. Mám informace, že zástupci majitele domů údajně nájemníky nevybíravým způsobem přesvědčují, aby podepsali nové smlouvy až s trojnásobně vyšším nájemným, nebo si byty odkoupili za tržní cenu. Radíme lidem, kteří jsou převážně v důchodovém věku, ať nic nepodepisují,“ poznamenal Kyjovský s tím, že spor zřejmě skončí u soudu.

V malém městě jako v metropoli?

Podle slov Vozárika jsou dost velké rozdíly v tom, jak chtějí zvyšovat nájemné jednotliví vlastníci. Problém je, jak řekl, u některých menších majitelů, kteří mají třeba jen jeden bytový dům, a to ještě v menším městě či na vesnici.

„Regulované nájemné tam bylo nízké a majitelé často chtějí hned zvýšení na úroveň tržního ve větších městech. Takové požadavky neodpovídají minimálně lokalitě,“ sdělil Právu. Doplnil, že například majitel bytového domu v jedné obci na Opavsku chce nájemníkům, kteří platili regulované nájemné kolem 20 Kč, zvednout nájem na 85 Kč za čtvereční metr. „S několika nájemníky se už dohodli na nižší, kompromisní částce, u některých se to dále řeší,“ popsal Vozárik.

Ve sporech mezi vlastníky a nájemníky právě s ohledem na deregulaci nájmů zřejmě nepůjde výlučně jen o peníze. Lidé se budou s odvoláním na vyšší platby domáhat i kvalitnějšího bydlení.

„Od začátku roku jsme už podali šest trestních oznámení na majitele nemovitostí pro neplnění jejich povinností. Tedy proto, že z různých důvodů neumožňují nájemníkům řádné užívání bytu,“ informovala v Českých Budějovicích Marie Paukejová ze zdejší poradny SON.

Reklama

Výběr článků

Načítám