Hlavní obsah

Česká ekonomika poroste víc, než se čekalo, předvídá ČNB

Praha

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos centrální banka čeká růst HDP o 1,6 procenta proti listopadovým 1,2 procenta. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na tři procenta z předchozích 2,5 procenta. Informoval o tom guvernér ČNB Miroslav Singer.

Článek

Rovněž ministerstvo financí tento týden zlepšilo pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,2 procenta z dřívějších dvou procent. Podle analytiků letos ekonomika zpomalí svůj růst pod dvě procenta.

Nová prognóza počítá podle guvernéra nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb poblíž současné úrovně, následně by měly sazby od konce letošního roku zvolna růst. Kurz české koruny centrální banka v nové prognóze očekává proti odhadům z listopadu mírně silnější.

Česká měna posilovala 

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit odhadovaný vývoj, jsou podle Singera významná, ale zároveň vyrovnaná. Proti růstu cen by mohlo působit aktuální posilování kurzu koruny. Ve prospěch růstu cen může působit větší zvýšení světových cen surovin. "Rizika jsou spojena především s vývojem v zahraničí. Bankovní rada ale přeci jenom vnímá jako rostoucí proinflační rizika," uvedl Singer.

Koruna po zveřejnění nové prognózy ČNB a poměru hlasů při rozhodování o úrokových sazbách, kdy se tři členové bankovní rady postavili za jejich zvednutí, posílila na 23,990 Kč/EUR. Byla tak nejsilnější od počátku listopadu 2008.

Reklama

Související články

Bankovní rada ČNB se sazbami nehýbala

Sedmičlenná bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta, což je hodnota platná od loňského...

Výběr článků

Načítám