Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Španělsku stále roste

Novinky, pit
Madrir

Počet nezaměstnaných ve Španělsku během ledna opět stoupl. Podle předběžných odhadů bylo v lednu bez práce 4,2 miliónu Španělů, což představuje oproti prosinci nárůst o 3,2 procenta. Meziročně jde dokonce o čtyřapůlprocentní vzestup, jak informuje agentura Reuters s odkazem na tamní ministerstvo práce.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Luis Rodriguez Zapatero

Článek

Propouštělo se ve všech odvětvích hospodářství, především pak v oblasti služeb, která „zeštíhlovala“ po vánoční nákupní sezóně. Španělsko se může „pochlubit“ nejvyšší mírou nezaměstnanosti v rámci Evropské unie, což komplikuje snahy o nastartování ekonomiky a snížení rozpočtového deficitu.

Podle údajů zveřejněných španělským statistickým úřadem (INE) stoupla nezaměstnanost v pyrenejské zemi ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 20,2 procenta.

Zlepšení se zatím nečeká

Optimismem nijak nehýřila ani španělská ministryně hospodářství Elena Salgadová, která uvedla, že je prakticky vyloučeno, aby tamní ekonomika vytvářela minimálně do poloviny letošního roku nová pracovní místa.

„To je velmi dramatická statistika, bohužel, pro Španělsko tohle není žádná výjimka,“ nechal se slyšet španělský státní tajemník pro hospodářství José Manuel Campa s tím, že zlepšení na trhu práce se musí stát jednou z vládních priorit.

V Česku byla prosincová míra nezaměstnanosti ve výši 9,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám