Hlavní obsah

Od dubna končí platnost papírové padesátikoruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papírovou padesátikorunou budou moci platit lidé už jen dva měsíce, od 1. dubna totiž končí její platnost a v oběhu zůstanou jen padesátikorunové mince. Důvodem, proč bankovní rada ČNB rozhodla o ukončení bankovky, je vyšší trvanlivost mince. Padesátikoruna byla navíc jediným českým platidlem v kovovém i papírovém provedení. Informovala o tom v úterý ČNB v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bankovkou s nejnižší hodnotou bude od dubna stokoruna.

Článek

Podle člena bankovní rady a vrchního ředitele ČNB Pavla Řežábka mince vydrží v oběhu desítky let, naproti tomu bankovky se musí každé tři až čtyři roky měnit. ČNB proto od roku 2007 zajišťuje už jen výrobu padesátikorunových mincí, které bankovky v oběhu postupně nahrazují. Ke konci ledna tak bylo mezi obyvateli téměř 63 miliónů kovových padesátikorun, papírových bylo méně než 16 miliónů.

Ti, kterým padesátikorunové bankovky zůstanou doma i po 1. dubnu, si je mohou až do 31. března příštího roku vyměnit na pobočkách ČNB a komerčních bank po celém Česku. Od 1. dubna 2012 do 31. března 2017 je pak vymění už jen pobočky ČNB. O ukončení platnosti padesátikorunové bankovky informovala Česká národní banka loni na podzim.

Padesátikorunová mince z dílny akademického sochaře Ladislava Kozáka je v oběhu od roku 1993. Ve stejném roce jí i odborníci numismatického časopisu World Coin News udělili titul "Mince roku 1993" v kategorii Best Trade Coin. "Titul Best Trade Coin dokazuje, že je naše padesátikoruna jednou z nejlepších mincí na světě," uvedl Řežábek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám