Hlavní obsah

Tabákové firmy zdraží cigarety o další až tři koruny

– Praha
Právo, Jiří Novotný

Cigarety v Česku zdražují o další dvě až tři koruny. Zvýšení cen oznámil už v lednu Philip Morris, který má na tuzemském tabákovém trhu více než padesátiprocentní podíl, a teď ho následují další výrobci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V prodejnách se ale zdražení výrazně projeví až v dubnu, kdy prodejci doprodají zásoby cigaret se starými kolky. Pak už ovšem nepůjde krabičku cigaret legálně koupit levněji než za 62 korun.

Například Philip Morris zvyšuje cenu své vlajkové značky Marlboro z nynějších 82 na 84 Kč a dlouhá Marlbora budou stát dokonce 86 Kč. Sparty King Size (KS) podraží jen o korunu na 75 Kč, zato Petry o celé tři koruny na 72 Kč.

British American Tobacco zvyšuje cenu své nejprodávanější značky Viceroy KS z 63 na 65 Kč a dlouhých viceroyek z 63 na 66 Kč. Kentky nově budou za 84 Kč a luxusnější dunhillky za 98 Kč.

Společnost Japan Tobacco International zdraží své značky jednotně o dvě koruny. Camelky se tedy budou prodávat za 77 Kč a ronsonky za 66 Kč.

Imperial Tobacco (IT) jako jediný ze tří největších hráčů na českém tabákovém trhu své nové ceny ještě neoznámil. Na dotaz Práva proč, odpověděl včera jednatel IT Kamil Provazník: „V současné době pečlivě analyzujeme situaci a přizpůsobíme tomu svou cenovou strategii.“

Výrobci si chtějí vylepšit marže

Spotřební daň na cigarety má v ČR stoupnout až od 1. ledna 2012 a zdražit cigarety v průměru o dvě koruny. Na otázku, proč tedy výrobci zdražují dokonce až o tři koruny už teď, kdy je k tomu vyšší zdanění ještě nenutí, Provazník uvedl: „Ve světě se výrazně zvedly ceny vstupů, zejména surového tabáku. Na to musí tabákové firmy reagovat, aby si i za této situace udržely nebo ještě mírně vylepšily marže.“

Na rozdíl od milovníků nikotinu mají z cenového vývoje radost bojovníci proti kouření, vždyť například Petry se ještě před pár lety prodávaly za 40 korun a teď budou už téměř dvakrát dražší. Přesto se počet kuřáků snižuje jen pozvolna a cigaretám stále ještě holduje čtvrtina české populace.

„Loni celková spotřeba cigaret klesla v ČR ve srovnání s předchozím rokem o půl procenta na 19 miliard kusů cigaret,“ upřesnil Provazník. To znamená, že na jednoho obyvatele včetně nemluvňat připadá v naší republice ročně 1845 cigaret, tedy 92 krabiček.

Pašeráci připravují stát ročně o miliardy

Díky úzké spolupráci tabákových firem s celníky se daří vcelku úspěšně bojovat s nelegálním dovozem cigaret. „Pašují se k nám z Polska a zejména z Ukrajiny, kde krabička cigaret legálně stojí zhruba devět korun. Rozdíl proti českým cenám je tedy obrovský,“ konstatoval Provazník.

Do kamiónu se vejde 10 miliónů kusů cigaret, z jedné je přitom v ČR daň dvě Kč. Takže na jediném kamiónu pašeráci vydělají zhruba dvacet miliónů korun, a to je pro ně velké lákadlo. Státní kasu však nelegální obchod s cigaretami připravuje ročně o miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám