Hlavní obsah

Veterináři našli divočáky s životu nebezpečným cizopasným svalovcem

V masu divočáků, které nedávno myslivci ulovili v Dolní Dobrouče na Orlickoústecku, našli veterináři larvy smrtelně nebezpečného cizopasníka svalovce.

Foto: Profimedia.cz

Svalovec stočený zapouzdřený ve svalu hostitele

Článek

Protože ve stejném regionu na Orlickoústecku byly prokázány larvy cizopasníka už loni v prosinci, nový nález pořádně vyděsil nejen myslivce, ale také veterináře v celém Pardubickém kraji.  [celá zpráva]

Na dotaz Práva, zda jde jen o náhodu, nebo o signál epidemie, veterinář z krajské veterinární správy Radek Axman s upřímným povzdechnutím řekl: „To bych taky rád věděl.“

Hrozí epidemie?

Skutečný stav věci se prokáže během nejbližších týdnů a měsíců. „Máme tři vzorky, ve kterých je svalovec. Může to být náhoda, předpokládáme, že jsou to kusy, které sem zaběhly z Polska. Ale pokud je tu ještě nějaké další nakažené zvíře, o kterém nevíme, pojde a sežere ho třeba liška, nákaza se bude šířit dál,“ varoval Axman.

„Čeští myslivci mohou garantovat, že na talíř se lidem od nich nedostane gram masa se svalovcem. Jenomže jsou tu pytláci, kteří načerno, samozřejmě bez veterinární kontroly, dodávají maso restauracím. Není jich málo, protože černé zvěře je stále skoro dvakrát víc, než by mělo být. Kančí guláš nabízejí dnes skoro všude,“ varoval myslivec Radek Myčka z Chrudimska.

Foto: Profimedia.cz

Larva svalovce stočeného

Dobrou zprávou je, že nakažené kance veterináři na jiných místech Česka zatím neobjevili. „Naštěstí s larvami cizopasníka svalovce jsme se u nás nesetkali. Přitom se k nám přiváží volně žijící zvěř k potravinářskému zpracování do závodu v Tachovské Huti u Tří Seker na Chebsku z poměrně velkého okruhu, tedy ve větším množství,“ uvedla ředitelka Krajské veterinární správy v Karlových Varech Mária Slepičková, podle které byl výskyt svalovce na Orlickoústecku spíše lokální.

„Kdyby se mělo jednat o signál, že se cizopasník vrací plošně, byl by jeho výskyt častější,“ dodala Slepičková.

Pro člověka i smrtelné

„Kromě těchto tří případů se žádné jiné nevyskytly. Je to ale velmi významný a vážný argument pro to, aby lovci nechávali maso vyšetřit,“ řekl Právu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Pro člověka může být pozření nakaženého masa se svalovcem i smrtelné. Před tím se nemoc projevuje horečkami až 40 °C, bolestmi břicha, zvracením, průjmy, bolestmi v kloubech, kopřivkou, otoky očních víček a obličeje. Úmrtnost se někdy udává až 30 procent.

„Svalovce lze zlikvidovat důkladnou tepelnou úpravou a propečením masa. To už bylo ve starodávných mysliveckých kuchařkách, že se maso z černé zvěře musí dokonale upéci,“ uvedl Duben.

Anketa

Máte rádi kančí guláš?
Ano, rád/a si ho dopřeji
49,3 %
Ano, ale teď si to rozmyslím
9,3 %
Ne, guláše mi nechutnají obecně
10,1 %
Nevím, nikdy jsem to nejedl/a
31,3 %
Celkem hlasovalo 13265 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám