Hlavní obsah

Z egyptských letovisek jsou již hlášeny případy drancování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Situace v egyptských letoviscích navštěvovaných českými turisty se podle nedělních informací českého velvyslanectví v Káhiře "odchyluje od normálu". V Hurgadě dochází k případům drancování, z Šarm aš-Šajchu je hlášeno porušování pořádku. V Egyptě se podle vedení české ambasády v současné době nachází několik set turistů z Česka. České cestovky již nabízejí turistům do Egypta alternativy.

Článek

Chargé d'affaires ČR v Egyptě Jiří Slavík v neděli řekl, že čeští turisté se v těchto dnech ve zvýšené míře obracejí na český zastupitelský úřad a ambasáda jejich žádosti a prosby řeší individuálně.

Viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura v neděli večer Novinkám sdělil, že někteří Češi již dovolenou v Egyptě ruší a mění ji za alternativní zájezd.

V místech, kde turisté z Česka pobývají, je ale podle něj převážně klid. Jen v jednom z letovisek se prý v sobotu shromáždilo několik desítek místních obyvatel. "Chvíli skandovali protivládní hesla, pak se ale v klidu rozešli," uvedl mluvčí AČCKA.

České ministerstvo zahraničí v neděli na svých webových stránkách doporučilo českým občanům, kteří se v Egyptě nacházejí, vyhýbat se jakýmkoli shromážděním. "Vývoj situace nelze v současné době odhadnout, a proto MZV ČR doporučuje cestovat do Egypta jen v nezbytně nutných případech," uvádí ministerstvo.

Cestovky zájezd do Egypta vymění

České cestovní kanceláře zatím dál vypravují do nepokoji zmítaného Egypta zájezdy s turisty, ale nabízejí i alternativní možnosti. „Hlavní cestovní kanceláře se v neděli odpoledne rozhodly, že klientům, kteří nebudou chtít odletět na dovolenou do Egypta, nabídnou alternativní dovolenou,“ řekl Novinkám Okamura.

Jedná se o hlavní organizátory cest do této destinace pro tento aktuální čas, netýká se to například letních termínů, dodal Okamura.

Některé západní státy, například Belgie nebo Británie, se naopak rozhodly zahájit evakuaci turistů z Egypta. Libye zorganizovala letecký most mezi Tripolisem a Káhirou, aby umožnila rychlou evakuaci svých občanů. Během dneška odletěly z Káhiry čtyři libyjské letouny.

Krizová situace v Káhiře nutí i některá velvyslanectví evakuovat své diplomaty nebo příslušníky jejich rodin. Jako první opustili Egypt Izraelci, později se k nim připojily Spojené státy a některé západoevropské země.

Jiří Slavík řekl, že české velvyslanectví o evakuaci neuvažuje. Ambasáda je nicméně v kontaktu se zastoupením ČSA a případný odjezd členů rodin českých diplomatů ponechává na jejich rozhodnutí.

Foto: Profimedia.cz

Večerní Hurgada

V okolí českého velvyslanectví, které leží na břehu Nilu asi tři kilometry daleko od káhirského centra, je podle Slavíka klid. Policie, která káhirské ulice už v sobotu opustila, sice budovu velvyslanectví ČR nestřeží, ale ulicí občas projíždějí armádní vozy. Některá jiná velvyslanectví podle českého diplomata chrání tanky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám