Hlavní obsah

Němci považují euro za ohrožené, ukázal průzkum

Novinky, pit
Berlín

Minimálně čtyři z pěti Němců jsou přesvědčeni, že se euro se nachází v nebezpečí. Navíc většina z dotazovaných se vyslovila proti zvyšování finančních prostředků v Evropském fondu finanční stability (EFSF). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výsledky průzkumu veřejného mínění.

Článek

V průzkumu pro televizi ZDF se celkem 82 procent lidí domnívá, že stabilita eurozóny je ohrožená. Ve „světlou“ budoucnost eura nevěří 37 procent dotázaných. Nutno připomenout, že jejich počet se zvyšuje.

Poměrně značná část respondentů, celkem 64 procent, se vyslovila proti navyšování objemu financí v ESFS, který nyní činí 440 miliard eur (asi 10,7 biliónu korun).

Raději dlouhodobá opatření

Rovněž německá vláda se staví chladně vůči tomuto návrhu ze strany Evropské komise. Místo toho dává raději přednost dlouhodobým opatřením na snížení dluhů a rozpočtových deficitů jednotlivých zemí eurozóny.

Pro středopravou vládu kancléřky Angely Merkelová je politicky poměrně obtížné žádat německý parlament a daňové poplatníky, aby souhlasili s dalšími garancemi ohledně finanční pomoci pro zadlužené země eurozóny.

Letos se budou totiž v sedmi spolkových zemích konat zemské volby a Merkelová nechce ztratit po loňském propadu nynější stoupající podporu Němců, která se podle ZDF pohybuje na 36 procentech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám