Hlavní obsah

Engel: Nedat garance lékařům s výpovědmi je nepřijatelné

Právo, Václav Pergl
Praha

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel Právu řekl, že je nepřijatelné, aby nebyly dány garance možnosti návratu lékařů, kteří již dali výpověď.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger i premiér Petr Nečas tvrdí, že není možné dát garance, že všichni lékaři, kteří podali výpověď, budou vzati zpět. Co vy na to?

To je pro nás absolutně nepřijatelné. Pokud se mám zasadit o to, aby moji kolegové dohodu s ministrem Hegerem akceptovali a vrátili se do práce, jak pan ministr žádá, potřebuji mít záruky, že všichni budou vzati zpět.

Proč?

Situace není ve všech nemocnicích ideální. Je většina ředitelů, kteří se k lékařům a naší akci Děkujeme, odcházíme chovají korektně a řekli, že by své lidi vzali nejraději zpátky. Ale máme také nemocnice, kde ředitelé řekli, že ti, co podali výpověď, ať už se nevracejí. A pokud se po mně chce, abych dohodu s ministrem podpořil, potom garanci návratu lékařům dát musím.

Ministr ale tvrdí, že stupňujete požadavky.

Tak tomu rozhodně není. Ano, předtím jsme o garancích nejednali, ale bylo to z toho důvodu, že jsem se domníval, že to bude jasný sekundární doprovodný jev naší dohody. Nemůže to přece dopadnout tak, že ti, co bojovali za vyšší platy, vzati zpět nebudou, a ti, co zůstali, budou mít plat vyšší. To přece nemůže být výsledek naší diskuse. Chce-li po mně někdo, abych vyzval lékaře ke stažení výpovědí, potom se musí mít kam vrátit.

Ale někteří už se vrátit nechtějí?

Ano, těch je několik set. Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze bylo řečeno, že kdo výpověď dal a nestáhne ji do 15. ledna, už v nemocnici pracovat nebude. To je i můj případ. Já ale počkám se svým pracovním zařazením, až budou všichni zpátky. Nemůže přece nastat situace – fajn, vraťte se, ale vy nemáte kam – to je váš problém. Stejně tak musí být jasně řečeno, jak tok peněz půjde k lidem. K tomu jsme se ale v jednání s ministrem nedostali. Předložil nám osm stránek formátu A 4. A to bylo moc. Proto bude ještě schůzka v pondělí. Dokud nebudeme mít v tom, co jsem řekl, jasno, nemohu 1. února předstoupit před poradu předsedů LOK a říci jim – jděte do toho. Tedy stahujte výpovědi.

A jaký dojem máte z pátečního jednání?

Chvíli dobrý, ale protože se garance staly velkým problémem, vrhlo to pachuť na celé jednání.

V některých nemocnicích ale už mají za lékaře, co podali výpověď, náhradu…

Budeme to řešit individuálně. Může to být i zlá vůle někoho, že místo už je obsazeno. Je to o vůli vzít lidi zpět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám