Hlavní obsah

Euro zajistilo cenovou stabilitu, je přesvědčen šéf ECB

Novinky, pit
Davos

Podle prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta je jednotná evropská měna úspěšným projektem, který zabezpečil cenovou stabilitu. Šéf ECB v tomto duchu hovořil ve švýcarském Davosu na probíhajícím Světovém ekonomickém fóru, jak informovala agentura DPA.

Článek

Trichet vyzdvihl cenovou stabilitu v eurozóně během uplynulých dvanácti let. „Euro zabezpečilo, co se od něj požadovalo – cenovou stabilitu,“ připomněl Trichet. Podle jeho názoru současná krize není krizí eura. Problémy mají jednotlivé státy, ale eurozóna sama o sobě vykazuje stabilitu.

Řecký předseda vlády George Papandreu prohlásil, že jeho vláda má plány, aby svou zemi vyvedla z dluhové krize. „Děláme, co je třeba, co musíme,“ ujistil přítomné. Podle řeckého premiéra jsou realizace úsporných opatření bolestná o obtížná. Vyslovil také naději, že Evropská unie (EU) a Mezinárodní měnový fond (MMF) sníží úroky záchranného úvěru a prodlouží jeho splatnost.

Britský vicepremiér Nick Clegg prohlásil, že rovněž jeho země má zájem na fungování eura. „Je v našem národním zájmu, aby eurozóna byla úspěšná,“ nechal se slyšet Clegg. Dodal, že úsporný program britské vlády na dobu přibližně pěti let je zásadní a nevyhnutelný. „Úsporný balík byl nezbytný pro naši suverenitu,“ zakončil vicepremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám