Hlavní obsah

Obchody se syntetickými drogami zkontrolovala ČOI, policie je bezmocná

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Česká obchodní inspekce (ČOI) v minulých dnech provedla na Ostravsku razii v obchodech s takzvanými legálními drogami. Některé zboží nařídila stáhnout z prodeje. Informaci o probíhajících kontrolách potvrdil Právu ředitel inspektorátu ČOI pro Ostravu Mojmír Bezecný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Amsterdam Shop

Článek

Majitel nejznámějšího obchodu Amsterdam Shop, který má pobočky v Ostravě a v Českém Těšíně, na to reagoval dočasným uzavřením kamenných prodejen i internetového obchodu.

„Zjistili jsme určitá pochybení a vydali zákaz některého zboží. Pokud jsou nyní obchody zavřené, není to naše rozhodnutí, ale zřejmě o tom rozhodl majitel sám,“ řekl Bezecný s tím, že zatím ani nebyly vyměřeny případné sankce. Důvod pro zákaz některých výrobků Bezecný nesdělil. „Šetření nebylo dosud uzavřeno, proto nemohu poskytnout bližší informace,“ řekl.

Foto: Aleš Hanus, Právo

Nabídka obchodu

Dodal, že ČOI provedla kontroly ve čtyřech obchodech v Ostravě i v Českém Těšíně. Zaměřila se na to, zda nejsou spotřebitelé klamáni. Kontroly proběhly v pobočkách Amsterdam Shopu a také ve Smile Shopu, který provozuje konkurenční firma.

Dodržování zákona

„Naše kompetence jsou omezeny na to, zda výrobek obsahuje název, cenu, návod k použití a další náležitosti. Musíme se držet zákona,“ řekl s tím, že ČOI už nezajímá, že prodejce výrobky nabízí, aniž by informoval zákazníka o jejich složení.

„To je věc, na kterou by se měla zaměřit Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Muselo by se ale prokázat, že výrobky jsou určeny k přímé spotřebě. Pokud to oni oficiálně prodávají jako sběratelský předmět, obávám se, že se s tím ani v tomto směru nedá nic dělat,“ řekl Bezecný.

Majitel Amsterdam Shopu odmítá komunikovat s novináři. Zástupkyně firmy, která nechtěla sdělit své jméno, ale potvrdila, že obchod byl dočasně uzavřen kvůli kontrole ze strany ČOI. „Pracujeme na nápravě, otevřeme zase příští týden,“ řekla. Potvrdila také, že ČOI některé z výrobků zakázala dále prodávat, důvody ale pracovnice obchodu odmítla sdělit.

Podnikaví Poláci

V Ostravě a v Českém Těšíně se několik obchodů s novými syntetickými drogami objevilo na konci minulého roku. K dostání zde jsou nejen tzv. syntetické kanabinoidy, ale také náhražky extáze nebo pervitinu, a to včetně mefedronu, který je v řadě zemí Evropské unie zakázán.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nabídka obchodu

Případem se zabývala i policie, podle které ale není důvod k zákroku, protože nabízené výrobky nejsou na seznamu zakázaných narkotik, byť jsou jejich účinky zcela srovnatelné.

Obchody provozují polští podnikatelé, kteří syntetické drogy dříve prodávali ve své zemi, odkud ale byli novými zákony vytlačeni. V České republice se zákaz nových druhů syntetických drog teprve chystá, podle zákonodárců ale tento proces potrvá minimálně několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám