Hlavní obsah

Čínu pohltí finanční krize, myslí si většina investorů

Novinky, pit

Nejlidnatější zemi světa by měla zasáhnout po neúnavném hospodářském růstu finanční krize. Celkem 45 procent investorů se domnívá, že by se tak mělo stát do pěti let. Vyplývá to z průzkumu agentury Bloomberg, která oslovila 1000 investorů, obchodníků a analytiků.

Článek

Dalších 40 procent předvídá příchod krize do Číny po roce 2016. V protikladu k tomu pouze sedm procent z nich věří, že země se krizi vyhne.

"Není pochyb o tom, že Čína se nachází uprostřed spekulativní bubliny, která nemůže být trvalá," říká Stanislav Pánis, měnový stratég z Trim Broker v Bratislavě.

Čínský statistický úřad oznámil 20. ledna, že ekonomika země v loňském roce stoupla o 10,3 procenta, tedy nejrychlejším tempem za poslední tři roky. Hrubý domácí produkt pak vzrostl na 39,8 biliónu jüanů (přes 106 biliónů korun).

Čína problém nevidí

Jakékoli čínské finanční problémy by měly celosvětový dopad, připomíná Bloomberg. Celková hodnota vývozu a dovozu v loňském roce dosáhla tří biliónů dolarů, z čehož v 13 procentech šlo o obchod mezi Čínou a USA. Obchodní a investiční vztahy mezi oběma zeměmi ještě zdůraznila minulý týden návštěva čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa ve Spojených státech a jeho setkání s prezidentem Barackem Obamou.

Obavy investorů však ostře kontrastují s prohlášením čínské vlády ohledně dalšího ekonomického výhledu. Podle čínského politbyra má národ "zdravý základ" pro stabilní a rychlý růst i v roce 2011.

Li Tao-kchuej, akademický poradce čínské centrální banky, prohlásil ve středu ve švýcarském Davosu, který hostí Světové ekonomické fórum, že neočekává žádné „tvrdé přistání“ a že hospodářství může letos bez problémů růst o 9,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám