„Státní veterinární správa (SVS) zatím odebrala bezmála čtyřicet a Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) dvacet sedm vzorků vajec, drůbežího, vepřového i hovězího masa a výrobků z nich,“ připomněla Dvořáčková s tím, že náklady na zintenzivněné testování už překročily půl druhého miliónu korun.

V odběru vzorků bude nadále pokračovat jak SZPI, především v supermarketech a prodejnách s vazbou na Německo, tak i SVS.

Rovněž tak Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude nadále pokračovat v kontrolách zaměřených na tukované krmné směsi a krmné suroviny obsahující tuk rostlinného původu pocházející z Německa.

Masné "rodné listy"

„Jakmile německé úřady zveřejní přesný původ kontaminace tuku, který byl použit při výrobě kontaminovaných krmiv, zaměří se další šetření tímto směrem,“ připomněla Dvořáčková.

„Na nedávném jednání ministrů zemědělství v Bruselu jsem navrhl, aby v rámci Evropské unie měly vejce, vepřové a drůbeží maso vlastní ,rodné listy‘, které by úřady, prodejce i spotřebitele jasně informovaly o tom, odkud výrobek pochází,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) s tím, že je toto nařízení povinné u hovězího masa.

Evropská komise hodlá v příštích týdnech navrhnout nová opatření, která by měla pomoci zabránit opakování situace, kdy dioxiny kontaminovaly zvířecí krmivo a jeho prostřednictvím vejce, drůbeží a vepřové maso.