Hlavní obsah

Hacker ukradl ČEZu povolenky za 240 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Energetická společnost ČEZ zaznamenala v souvislosti s napadením českého rejstříku emisních povolenek dva neoprávněné převody v celkovém objemu 700 tisíc kusů. Hodnota odcizených povolenek se pohybuje kolem 240 miliónů korun, jak pro Novinky potvrdil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obě transakce v celkovém objemu 700 tisíc kusů povolenek ČEZ reklamoval u společnosti OTE, která rejstřík spravuje, zatím však nemá ze strany operátora oficiální reakci,“ uvádí se v prohlášení společnosti.

Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové mají všechny povolenky v registru své unikátní číslo a nemohou být převedeny jinam než do jiného národního registru některé ze zemí EU, takže jsou spolehlivě dohledatelné.

ČEZ dodal, že na jeho straně nedošlo k porušení právní povinnosti. „OTE odpovídá společnosti ČEZ a dalším uživatelům registru povolenek za bezpečnost vkladů CO2 povolenek na účtech podobně jako například banky odpovídají za bezpečnost finančních vkladů v nich,“ zní stanovisko energetické společnosti s tím, že ČEZ na základě zjištění podal i trestní oznámení.

Evropa čelí útoku hackerů

Český registr obchodů s povolenkami minulý týden uzavřel jeho provozovatel, společnost OTE, z důvodu napadení vnitřních částí informačního systému. Následně instituce CITL, evropský správce rejstříku, s odvoláním na rozhodnutí Evropské komise zastavila 19. ledna vnitrostátní a mezinárodní převody povolenek ve všech evropských registrech z důvodů problémů s bezpečností národních registrů zaznamenaných v posledních dvou měsících.

Dosud jediným známým poškozeným hackerského útoku, který postihl 14 evropských zemí, se stala brněnská společnost Blackstone. Z jejího konta minulý týden odešlo 470 tisíc povolenek za zhruba 161 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám