Hlavní obsah

Starorolská porcelánka se dostala opět do insolvence

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zhruba 190 stávajících a bývalých zaměstnanců společnosti Starorolský porcelán Moritz Zdekauer v Karlových Varech, kteří nedostali od října výplaty, mají nyní blíže k finančním prostředkům. Firmu totiž krajský plzeňský soud poslal už podruhé do insolvenčního řízení, takže mohou na Úřadu práce (ÚP) v Karlových Varech začít podávat žádosti o náhrady za nevyplacené mzdy.

Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary

Článek

Karlovarský ÚP má na to předběžně vyčleněno 12 miliónů korun. Když půjde vše hladce, tak první zaměstnanci by mohli dostat náhradu mzdy už za dva týdny. Všichni pak zhruba do měsíce.

„Ve středu 19. ledna bylo zahájeno insolvenční řízení ve věci Starorolský porcelán Moritz Zdekauer,“ uvedla mluvčí karlovarského ÚP Veronika Rohošková. „Pro zaměstnance tato skutečnost v praxi znamená možnost požádat na úřadu práce o uspokojení splatných mzdových nároků,“ dodala s tím, že první zaměstnanci tuto žádost už podali.

„Zaměstnanci mohou požádat o uspokojení mzdových nároků nejvýše za tři kalendářní měsíce v rozhodném období, v současné době se však jedná o měsíce říjen, listopad a prosinec,“ konstatovala Rohošková, podle které si ÚP již u managementu porcelánky vyžádal seznamy dlužných mzdových nároků zaměstnanců firmy.

Individuální žádosti o náhradu mezd

Karlovarský ÚP také nabídl zaměstnavateli a odborům možnost výběru žádostí zaměstnanců přímo v porcelánce. „Ve středu 2. února od sedmi hodin budou pracovníci úřadu práce vybírat žádosti v objektu Starorolského porcelánu Moritz Zdekauer. V případě potřeby se výběr žádostí bude opakovat ještě druhý den,“ konstatovala mluvčí ÚP, podle které mohou zaměstnanci porcelánky individuálně žádat o náhradu mezd do pondělí 4. července.

Kromě vyplněných formulářů, jejichž tiskopisy jsou k dostání ve firmě na personálním oddělení a na karlovarském ÚP, musí mít zaměstnanec občanku a průkazku zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám