Hlavní obsah

Prodej užitkových aut v Evropě loni stoupl, v Česku se naopak propadl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prodej užitkových automobilů v Evropské unii se v loňském roce zvýšil o osm procent na 1,77 miliónu vozů. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice se však prodej podle ACEA propadl o 28,8 procenta na 17 772 vozů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V samotném prosinci se prodej užitkových automobilů v Evropské unii meziročně zvýšil o 12,5 procenta na 158 568 vozů. V ČR stoupl dokonce o 20,7 procenta na 1964 vozů.

Údaje zahrnují nákladní automobily, dodávkové vozy a autobusy. Zájem o nákladní vozy je považován za ukazatel ekonomického vývoje. V posledních měsících byla poptávka po nákladních automobilech podpořena oživením průmyslové výroby.

Předloni utrpěly trhy s nákladními automobily v Evropě a Severní Americe nejvýraznější propad za několik desetiletí, protože finanční krize ukončila několikaleté období levných úvěrů na nákup vozidel a způsobila hospodářský útlum po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám