Hlavní obsah

V Česku se prodávalo víno ředěné vodou a s nepovolenými barvivy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila závažné nedostatky u dvou vín dovezených do Česka. Jak uvedla Petra Hoferková ze SZPI, při kontrole jakosti byl prokázán přídavek vody a přítomnost nepovolených syntetických barviv.

Článek

„Do České republiky je dovezla společnost LIVI Dubňany v množství přes 36 000 litrů. Vína naplnila do dvoulitrových PET lahví a do obchodní sítě následně distribuovala společnost ZLATÝ HROZEN, Dubňany,“ informovala Hoferková.

Zjištěné nedostatky byly laboratorními rozbory prokázány u vín Hraběnka, víno bílé, suché, země původu Maďarsko a Hraběnka, víno červené, suché, země původu Maďarsko. V bílém víně byl podle Hoferkové prokázán přídavek vody v množství 66 %. U červeného vína byla zjištěna přítomnost nepovolených syntetických barviv jako azorubin, patentní modř V a tartrazin.

Obě vína obsahovala také vyšší množství kyseliny citrónové, než je povoleno, a nižší obsah alkoholu, než byl deklarován na obale. Vína rovněž nevyhověla senzorickým požadavkům na chuť a vůni. Mimo uvedeného byly zjištěny také nedostatky v označování.

„Společnosti ZLATÝ HROZEN bylo uloženo okamžité stažení vín z tržní sítě,“ sdělila Hoferková s tím, že s firmou bude zahájeno správní řízení. Podle ní jde o velmi závažné poškozování spotřebitelů a neoprávněné obohacování na úkor zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám